понеділок, 22 серпня 2011 00:30

Магазину відімкнули світло без попередження

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Продавці магазину ”Крамниця” біля головного вокзалу у Львові вивішують плакат із закликом ”Ні — беззаконню львівської міської влади”. Просять чиновників не зносити торговельне приміщення
Продавці магазину ”Крамниця” біля головного вокзалу у Львові вивішують плакат із закликом ”Ні — беззаконню львівської міської влади”. Просять чиновників не зносити торговельне приміщення

— Ну шо ми робитимемо, як знесуть наш магазин? Хто нас таких старух візьме на роботу? — каже у понеділок зранку продавщиця магазину "Крамниця" на вул. Чернівецькій, 11 біля головного вокзалу у Львові.

— Та в тебе Василь є, — говорить інша. — А мій чоловік тяжкохворий. Треба купу грошей на лікування. От вилізу на дах, сяду там і не дам магазин забрати.

Щодня о 9.00 працівники "Крамниці" вивішують на її фасад плакати із закликами до місцевої влади не руйнувати споруду. Площу перед вокзалом реконструюють до Євро-2012. Усі продуктові кіоски і "Крамницю" знесуть.

"Крамниця" — це одноповерхова будівля на 300 кв. м. У ній кілька відділів — продукти, сувеніри, галантерея, трикотаж, іграшки, електротовари. 1996-го магазин приватизували 15 людей.

Перехожі зупиняються біля вивісок.

— Нас, як і всі кіоски, під грєбьонку зносять, — пояснює їм 46-річна Романія Шикула, власниця продуктового відділу. — А то, шо ми проробили тут по 30 років і магазин — наша приватна власність, нікого не інтересує.

— Ми прийшли в кабінет до Олега Синютки (заступника міського голови Львова. — "ГПУ"). Питаємо, що нам взамін дадуть. А він: "Ви ще чогось хочете за той курятник?" — махає руками 49-річна Любов Панків, власниця відділу сувенірів. — Який курятник? Це капітальне будівництво.

1 червня Львівська залізниця припинила подачу води, світла до магазину, обрізала телефонний кабель.

— Насилають на нас ще й різні перевірки — санепідемстанцію, прокуратуру.  Ну, попробуйте працювати без світла. Навіть не попередили, коли відключатимуть. В нашому магазині тоді всі морожені продукти пропали, — розповідає продавець 55-річна Наталія Чайка.

— Рішення знести цей магазин міська рада прийняла спільно із залізницею у лютому цього року. Відразу провели бесіди з його власниками. Дали зрозуміти, що це все робиться в інтересах міста. Тут буде простора, відкрита територія, сучасний паркінг. Запропонували людям землю з орендою на три роки під будівництво нового магазину. На 20 метрів далі від того місця, де він зараз стоїть. Правда, яка площа і коли її нададуть, не знаємо. Нехай наберуться терпіння, — говорить 56-річний Юрій Криворучко, начальник управління архітектури Львівської міської ради.

Міська влада повинна надати людям компенсацію у розмірі вартості їх майна, кажуть юристи.

— Виплати можуть бути грошима або землею. Повинні дорівнювати вартості магазину на даний момент. Власникам "Крамниці" мали би передати землю у власність, а не пропонувати в оренду. Ця вся процедура переоформлення документів, реєстрація за новою адресою, будівництво може зайняти від одного до двох років. Люди й так понесуть збитки. Від'єднання від комунікацій можна оскаржити у суді. Взагалі, про знесення об'єктів влада має попереджати за рік, — розповідає 25-річний Тарас Бачинський, юрист компанії "Лігалейд".

Зараз ви читаєте новину «Магазину відімкнули світло без попередження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути