четвер, 23 вересня 2010 18:17

ГЕС збудують за чотири тижні

На річці Замчисько неподалік села Велика Любаша Костопільського району Рівненщини зведуть міні-гідроелектростанцію. Вона забезпечить теплом і електроенергією 200 будинків.

— Місцеві не проти будівництва. Надіються, хтось із них отримає там роботу  слюсаря чи прибиральниці, — каже Олена Ткачук, 53 роки, голова Підлужненської сільської ради.

— Два роки тому наше підприємство виграло японський грант на зведення міні-ГЕС. Кошторис проекту — 1,5 мільйона гривень. Японці фінансують більшу частину, — розповідає керівник підприємства "Рівневтормет" Ярослав Панасюк, 58 років. — Номінальна потужність станції — 75 кіловат на годину. Мабуть, продаватиму енергію "Рівнеенерго", звідти вона йтиме до споживачів.

Обладнання для гідроелектростанції закупили. Монтуватимуть навесні.

— Затримка за оформленням паперів, — продовжує Ярослав Михайлович.— Треба узгодити в Києві проект землевідведення. Збудувати станцію можна за чотири тижні.

Подібну станцію два роки тому хотіли звести на ріці Стир поблизу села Князівка Березнівського району. Однак селяни були категорично проти — боялися, що затопить.

У селі Яблуниця Путильського району Чернівецької області на річці Білий Черемош уже рік працює міні-ГЕС. Її запуск обійшовся державі у 8,5 млн грн. Станцію приєднали до загальної електромережі.

— За електрику як сплачували 22 копійки за кіловат, так і далі платимо. Але тепер маємо світло кращої якості. Раніше воно не мало навіть 220 ват, — розказує 40-річна Тетяна Гаврилюк, секретар Яблуницької сільської ради. — П"ятеро місцевих там роботу мають, зарплата непогана. У гірському районі це важливо.

Зараз ви читаєте новину «ГЕС збудують за чотири тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути