понеділок, 23 квітня 2012 05:45

700 людей розшукують на Львівщині

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Олександр Рудяк: ”Начальника Мостиського райвідділу міліції було звільнено за те, що керував автомобілем у нетверезому стані”
Олександр Рудяк: ”Начальника Мостиського райвідділу міліції було звільнено за те, що керував автомобілем у нетверезому стані”

— Львівщина більше не матиме слави такої області, де багато крадіжок автомобілів, — каже 45-річний генерал-майор Олександр Рудяк. Він очолює обласне управління міліції три місяці, перевівся сюди з Полтави.

— В області затримали злочинну групу, яка займалася угоном престижних іномарок. У них знайшли два БМВ Х5 та один Х6. До угруповання входили раніше не судимі львів'яни. У них вилучили ключі, підготовані для майбутніх крадіжок. На кожному уже був написаний номер престижного авто. Ми проводили слідчий експеримент. Працівник міліції їхнім ключем відкрив Х6 із найдорожчою на сьогодні не лише в Україні, а й у світі, системою проти угону. Власник машини був вражений.

Які злочини на Львівщині переважають?

— Сьогодні у розшуку близько 700 людей. 117 знайшли з початку року.

Я створив окрему групу, яка працює над розкриттям 97 злочинів минулих років із використанням зброї, убивств.

50 відсотків злочинів — це крадіжки з господарств і помешкань громадян та крадіжки брухту. Кожного тижня викриваємо пункти прийому металу, й одразу інший відкривається поряд.

Квартирних крадіжок найбільше у Червонограді, Дрогобичі, Львові. Найефективніший спосіб уберегти житло від злодіїв — установити сигналізацію й підключитися до райвідділу чи Державної служби охорони. Щомісячна плата за таку послугу менша, ніж за кабельне телебачення. З помешкань, обладнаних сигналізацією, цього року не скоїли жодної крадіжки. ДСО прибуває до об'єкту за 3-7 хвилин.

Особливо раджу остерігатися псевдопрацівників газової служби, електромереж, які приходять у домівку й вивідують ситуацію, готуючись до злочину. Дехто міняє купюри на фальшиві. Пропонують за низьку ціну привезти цукор, борошно й збирають гроші. Якщо маєте підозри, перевіряйте посвідчення, кличте сусіда, дільничного.

Чи правда, що удвічі збільшили штат працівників міліції, які працюють на викриття кишенькових злодіїв?

— Так. На час Євро лише у фан-зоні біля Оперного театру буде 33 тисячі людей. Зрозуміло, там працюватимуть злодії. Ми поінформовані, як вони діятимуть під час Євро. Наприклад, вони викрадатимуть автомобілі туристів, застраховані за кордоном. Бо такі машини буде важче знайти.

Усю патрульну службу ми пересадимо в авто "рено", оснащені найновішими засобами для патрулювання. УАЗи з часом узагалі заберемо.

Уже розкрито 24 кишенькові крадіжки. 14 осіб затримані на гарячому. До Львова скоро прибудуть працівники міліції з інших регіонів, де служба по боротьбі з такими злочинцями працює потужніше. Проведуть навчання.

Львів'яни навіть не звертаються у міліцію з приводу викрадення мобільних. Кажуть, рядові міліціонери співпрацюють зі злочинцями.

— На попередній моїй роботі 65 відсотків вкрадених та втрачених мобільних ми знаходили та повертали власникам. Скоро на Львівщині буде запроваджена система відслідковування "Телефонія", яка нам дуже допоможе в розшуку телефонів. Зараз для її впровадження нам бракує 520 тисяч гривень.

Працівники, які співпрацюють з крадіями авто, будуть звільнені. Я не маю звички звільняти порушників дисципліни за власним бажанням. Якщо скоїв дисциплінарний проступок чи злочин, має бути звільнений за відповідною статтею. Щоби потім ця людина уже не могла поновитися в органах внутрішніх справ. Начальника Мостиського райвідділу міліції було звільнено за те, що керував автомобілем у нетверезому стані.

Скільки отримують львівські міліціонери?

Працівникам "Сокола" і "Беркута" підвищили ставки, рядові отримують мінімум 4 тисячі гривень. На 300-500 гривень збільшили зарплату в ДАІ, начальникам райвідділів — на тисячу. Тепер вони отримують 5-7 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «700 людей розшукують на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути