понеділок, 12 грудня 2011 15:11

На Вінниччині почастішали випадки захворювань тварин на сказ - ветеринари

На Вінниччині почастішали випадки захворювань тварин на сказ - ветеринари

Ветеринари радять шкіру із вбитих лисиць знімати рукавичками, щоб уберегтися від хвороб, зокрема, від сказу.

"Цього року із 39 спеціально забитих лисиць, які мали  підозру на сказ, 31 була хвора. Це підтверджено лабораторними дослідженнями Вінницької ветеринарної клініки", - повідомив головний ветеринарний інспектор Вінницької області Григорій Сидорук.

Якщо є підозра на сказ, то потрібно відрізати голову і відвезти в лаборатрію на дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покусала скажена лисиця

"На полюванні в Липовецькому районі я  застрелив лиса, - розповідає мисливознавець з Вінниці Сергій Антонюк. - Відрізав йому голову та надіслав у ветеринарну  лікарню. Так треба робити. У цього лиса виявили сказ і, одразу зателефонували мені. Так як я був без рукавичок, мене попередили про можливість зараження та сказали пройти курс лікування. Я протягом трьох місяців отримав шість уколів. Трішки злякався, а то маленька дитина вдома, але слава Богу все обійшлося".

Серед людей у Вінницькій області цього року лише четверо отримали антирабічну вакцину від сказу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині масово вакцинують лисиць

"Причиною захворювань  тварин на сказ є збільшення розмноження рудої лисиці, - продовжує Григорій Павлович. - Вони тікають у село, через те, що туди переселяються гризуни, а також від мисливців. Хвора ж тварина орієнтиру не має, тому зрозуміти куди вона тікає - не може".

Заразитися сказом можна через укуси чи потрапляння слини хворої тварини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизові оболонки. Головною ознакою захворювання є зміна поведінки – звірі втрачають почуття страху, пильність і вдень з'являються у селах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лисиця-клептоманка вкрала у німців 250 черевиків

"Сказом найбільше уражаються собаки, коти та руді лисиці, - розповідає  Степан Томин, завідувач епідеміологічним відділом Вінницької обласної санепідстанції. – Є поодинокі випадки серед тхорів  та зареєстровано два випадки серед великої рогатої худоби".

"Небезпеку несуть також і домашні тварини. Цього року щеплення пройшли 160 тисяч собак та 80 тисяч  котів, - розповів Григорій Сидорук. - Муки,  які відчувають тварини, уникнути просто не можливо. Вражається уся нервова система, йде велике накопичування молочної кислоти і тварину чекає параліч".

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині почастішали випадки захворювань тварин на сказ - ветеринари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути