середа, 25 грудня 2013 15:31

В Україну повернули ікону Божої матері, яку вивіз німецький офіцер у роки війни

Перед новорічними святами до міста Могилів-Подільський приїхав німець, 73-річний Айкне Ререн. Він привіз у місцевий Свято-Миколаївський храм Ікону Божої Матері 19 століття, яку зберігав у своєму будинку. Його батько заповів повернути ікону до України.

"Я не приїхав ворушити рани минулого, а будувати мости між нашими народами. Батько у роки війни був офіцером Вермахту, воював на Східному фронті. Весною 1944 року його занесло до Могилева-Подільського. Там він купив ікону Тихвінської Богородиці. Після війни вона стала сімейною реліквією. А коли батько помирав, то попросив її повернути на Україну. Три роки думав про те, якби вам її привезти. Звернувся у Посольство, Міністерство закордонних справ і мені допомогли. Дуже складно перевозити раритетні речі через кордон", — розповів Айкне Ререн.

Ікона Божої Матері Тихвінської - одна з чотирьох, які вивезли невідомо куди. Їх втратили теж у роки війни. Мер міста Петро Бровко подякував за благородний вчинок німця. Потім показав своє місто і розповів його історію.

"Виявляється, я ще так мало знаю про Україну! Буде що розповісти дітям та онукам. Я вже в зрілому віці і мені є що сказати своїм нащадкам. Подарунки з символікою вашого міста я передам своїм дітям. Це буде пам'ятка на віки про мене та про мій візит до Могилів-Подільська, - зауважив Ререн. - Щасливий, що повернув вам ікону. Наша родина завжди дотримувалася християнських цінностей і тому я розумію значення ікони Божої Матері для віруючих. Нехай вона і надалі оберігатиме місто та його мешканців."

Зараз ви читаєте новину «В Україну повернули ікону Божої матері, яку вивіз німецький офіцер у роки війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути