пʼятниця, 27 вересня 2013 10:25

"Святі у вишиванках - близькі і рідні" - Олександр Охапкін пише домашні ікони
16

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Художник з Кіровограда Олександр Охапкін пише ікони, на яких зображує Богоматір, Ісуса і святих в українських строях. Каже, ці ікони - домашні. Так називають неканонічні картини, що зображують святих.

Писати ікони художник з 30-річний стажем роботи почав випадково: "Довелося займатися багатьма напрямками: від реалізму до сюрреалізму, від супрематизму до абстракціонізму. Але постійно виникало відчуття чогось наносного і модного. Допоміг випадок. Попросили скопіювати ікону, - і ця робота стала на той час кращою в моєму навчальному періоді творчості".

Художник каже, що дух на іконі має проявлятися енергетично через фарби. "Малюючи картину, я сподіваюся, що вона стане іконою", - зізнається він.

Обличчя святих на іконах пензля Олександра написані в реалістичній манері, скидаються на фотографії. Художник каже, що не пише з реальних людей: "Я не пишу з когось. Відпрацювався певний образ, який плавно переходить із роботи у роботу. Багато було припущень, щодо змальовування з моїх рідних - жінки, дочки. Я не спростовую те, що на певному відрізку життя я послуговувався їхніми рисами обличчя, рук, але це все було ще, коли я навчався. А зараз пишу серцем".

"Святі у вишиванках - такі, як ми, прості люди, коли ходимо до церкви. Дуже близькі і рідні", - кажуть глядачі.

Картини художника виставлялися на багатьох виставках в Україні та за кордоном – в Римі, Парижі, місті Ільвешайм (Німеччина). Його твори зберігаються у фондах Спілки художників України, приватних колекціях Німеччини, Франції, США, Канади, Польщі, Італії та інших країн. Написані ним ікони прикрашають церкви України та церкву святого Володимира в Парижі. Виставку робіт Олександра Охапкіна можна побачити у Храмі Василія Великого у Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Святі у вишиванках - близькі і рідні" - Олександр Охапкін пише домашні ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі