вівторок, 24 вересня 2013 15:16

Німфетки в задумливих позах - уперше за 30 років в музеї показали картини відомого француза
6

Фото: Фото: Reuters

Одну з найвідоміших серій робіт французького художника Балтазара Клоссовські (Balthasar Klossowski), який працював під псевлонімом Бальтюс (Balthus), показують у американському музеї. 35 картин, створених з 1930-х по 1950-ті роки виставили в Музеї мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку. Виставку назвали: "Balthus: Cats and Girls Paintings and Provocations".

Художник написав цю знамениту серію портретів зі своєї юної сусідки в Парижі - Терези Бланшард. Їх показуватимуть до 12 січня 2014-го року.

Німфетки, які мріють, читають чи задумливо дивляться кудись убік, були улюбленою темою полотен француза. За свій творчий шлях Бальтюс звертався до всіх традиційних жанрів європейського живопису (пейзаж, натюрморт, портрет, жанрові сцени). І в кожному його полотні все одно відчувається прихована тривожно-еротична атмосфера.

Неодноразово у своїх інтерв'ю французький художник підкреслював: "Багато хто каже, що мої роздягнені дівчатка еротичні. Я ніколи не писав їх з цією метою, це просто б зробило їх об'єктами для пліток. Моя мета була точно протилежна - оточити їх ореолом тиші і глибини, як би створюючи відчуття запаморочення навколо них. Ось тому я сприймаю їх як ангелів з небес або з іншого ідеального місця, яке раптово відкрилося і пройшло через час, залишаючи слід подиву і чарівності; або просто як ікону".

Це перша виставка робіт художника в цій країні за останні тридцять років. Чотири роботи належать колекції музею Метрополітен, інші - знаходяться у приватних колекціонерів та музеїв в США, Помер Бальтазар Клоссовські 2001 року. Йому було 92.

Зараз ви читаєте новину «Німфетки в задумливих позах - уперше за 30 років в музеї показали картини відомого француза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі