субота, 25 лютого 2017 22:38

У музеї в Пирогові кують якір для судна часів Хмельницького
5

Андрій Зубрицький
Фото: Тарас Подолян

У музеї в Пирогові у кузні 38-річного Андрія Зубрицького з Києва кують якір для судна часів Хмельницького. Над ним працюють 3 ковалі. Роботу сучасного коваля чоловік показав кореспонденту Gazeta.ua.

"Знайомі зробили реконструкцію річкового судна доби Богдана Хмельницького, - розповідає Андрій у власній кузні. Чоловік займається ковальством близько 15 років. Виготовляє інструменти для майстрів. Більшість сучасних художніх робіт він називає несмаком. - Попросили виготовити для нього правильного якоря. Робили його без використання сучасних методів. Почали позаминулого року. Працювали над ним з перервами. Втрьох кували. Робили за давніми зображеннями, які збереглися в музеї. Важить близько 15 кілограмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ганна Дудич стала одним із кращих педагогів світу

На будову самого судна пішло близько трьох років. Вже може ходити по воді. Знайомим якір обійдеться недорого, але вони завжди були в ціні. За втрату якоря раніше серйозно карали. Зараз ніхто такого вручну не робить".

Андрій Зубрицький має учня. Говорить, ковальської справи можна навчитися за кілька років. Талановитим учням може знадобитися і півроку. Киянин 25-річний Олексій Здоревський навчається 3 роки.

"Новачок спочатку навчається кувати скоби і гвідзки. В останньому є нюанс. Необхідно зробити шляпку чітко посередині. Не один гвіздок зіпсував 3 роки тому", - говорить Олексій. Приходить до кузні по вихідним. Так відволікається від аспірантської роботи в столичному Інституті фізики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На перетягуванні меблів заробляють 4 тис. грн щотижня

"За кордоном звичайний невеликий молот ковальської роботи можна продати за $100. Не менше. У нас люди не цінують такі вироби. Тому подібну ціну можуть заплатити одиниці. В Україні більшість ковалів працюють зі стандартними заводськими молотами. У своїй кузні маємо лише 4 таких. Решта – власної роботи. Фабричний інструмент незручний", - пояснює Андрій.

Зараз ви читаєте новину «У музеї в Пирогові кують якір для судна часів Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути