четвер, 27 січня 2011 14:58

Росіяни утворили багатокілометрову чергу на кордоні під Ужгородом (ФОТО)
6

Фото: Фото: Сніжана Русин/Gazeta.ua

Поблизу міста Ужгород перед українсько-словацьким кордоном утворилася 5-кілометрова черга із вантажних фур. Майже 90% з них – з російськими номерними знаками. Водії пояснюють, Польща тимчасово не видає росіянам дозволи на транзитний перетин території своєї країни.

Черги до вантажного терміналу пункту пропуску "Ужгород-Вишнє Німецьке" починаються на об'їзній трасі Ужгорода біля мікрорайону Доманинці. Через те, що фури перекрили одну зі смуг руху, щоб об'їхати їх, інші автомобілі вимушені виїжджати на зустрічну смугу.

Більшість водіїв вантажівок сидять у кабінах машин: читають газети, слухають музику, курять, дрімають. На кількасот метрів від автомашин чутно запах дизелю: люди гріються автономними обігрівачами.

"У черзі стою тільки другу годину, - говорить російською Володимир Умрейко. – Їду до Франції, везу метал. Мій колега вже десь біля кордону. Дзвонить і каже, третю добу стоїть. Вдень ще не страшно, а от вночі доведеться з колегами по черзі охороняти машини, щоб не поцупили пальне чи товар. Ходять чутки, що Польща не видає дозволи через смоленську авіакатастрофу, але я в це не вірю. Тут виключно економічне підґрунтя: кожна з країн захищає свій ринок".

Неподалік у кабіні фури сидить Борис Павлов. Чоловік везе товар до Німеччини.

"Через ці черги не можемо дозволити собі нормально поїсти і поспати. Машину ж тут не залишиш, бо товар і пальне можуть вкрасти. А якщо виїдеш на фурі, то можеш взагалі втратити місце в черзі", - поскаржився він.

Ще один чоловік, який стояв у черзі, каже, що до Ужгорода під'їхав вчора по обіді.

"Черги просуваються повільно. Коли їхав сюди, зідзвонювався із колегами, знав, яка тут ситуація. Прикупив продуктів, взяв теплий одяг, щоб перестояти тут кілька днів. Головна причина, на мій погляд, чому Польща відмовляється видавати дозволи – економічна конкуренція", - зазначив він.

"Причина такого різкого напливу вантажних транспортних засобів у бік Словаччини в тому, що в Асоціації міжнародних автомобільних перевезень тимчасово відсутні дозволи на переміщення вантажів з Росії по території Польщі. Тому більшість перевізників обрали для перетину кордону саме пункт пропуску "Ужгород-Вишнє Немецьке", - пояснили Gazeta.ua в прес-службі Чопської митниці. – На зустрічі керівництв Чопської та Михайловецької митниць було домовлено збільшити митне оформлення вантажівок зі 100 до 200 за добу в обидва напрямки".

За словами заступника начальника Михаловецької митниці (Словаччина) Мілана Качуріка, ситуація із чергами аналогічна як на словацькій, так і на українській стороні. Для того, щоб зменшити черги, митники задіяли у пункті пропуску "Вишнє Немецьке" додаткову техніку і персонал. Що стосується потужностей вантажного міжнародного пункту пропуску "Ужгород", то наразі його пропускна спроможність сягає 200-300 вантажівок.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни утворили багатокілометрову чергу на кордоні під Ужгородом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути