четвер, 16 квітня 2009 11:53

"Агресивний румунізм" загрожує Україні" - Воронін

"Агресивний румунізм" загрожує Україні" - Воронін

Президент Молдови Володимир Воронін вважає, що просування "фундаменталістського і агресивного румунізма" та дій з політичної дестабілізації Молдови загрожують територіальній цілісності України.

Про це він заявив вчора в своєму телезверненні до нації, передає ІА "Новости-Молдова".

"Просування фундаменталістського і агресивного румунізму, як і дії з політичної дестабілізації Молдови, тільки живлять придністровський сепаратизм, виправдовуючи його застереження про існування неминучої загрози, яка надходить зі сторони Румунії", - заявив Воронін.

"Саме тому всі ті, хто відкрито надихає неповнолітніх громадян моєї країни фантастичними сценаріями про відтворення Великої Румунії, насамперед, підривають регіональну стабільність. Не кажучи вже про те, що провокаційні дії під прикриттям патріотизму завдають безперечного збитку і національним інтересам України, і її територіальній цілісності, підштовхуючи, таким чином, весь регіон до загрози небезпечної балканізації", - сказав він.

У теж час Воронін заявив, що Молдова "бажає розвивати найкращі та міцні стосунки дружби і співпраці з Румунією".

"Але ми маємо право вимагати від бухарестської влади ставитися до нас з повагою і честю, як до суверенної держави, як до народу, який живе за законами своєї країни без зовнішнього втручання, розвиваючи демократію в європейському дусі і відповідно до міжнародних норм і міжнародної практики", - підкреслив президент.

На думку Володимира Вороніна, "в нинішніх умовах кращим доказом європейських устремлінь Румунії, її щирої пошани до молдавської державності стане підписання Базового політичного договору між нашими країнами і підписання договору про кордони".

Раніше Gazeta.ua повідомляла про звинувачення президента Молдови на адресу Румунії в організації заворушень.

Також вчора стало відомо, що більше 600 тис. молдован (всього в Молдові проживає 4,1 млн громадян) подали заявки на отримання румунського громадянства.

УНІАН, Подробности

Зараз ви читаєте новину «"Агресивний румунізм" загрожує Україні" - Воронін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути