середа, 15 квітня 2009 13:27

У Молдові вирішується доля Вороніна

Автор: Фото Reuters
  ЦВК Молдови почала перерахунок голосів виборців за підсумками парламентських виборів
ЦВК Молдови почала перерахунок голосів виборців за підсумками парламентських виборів
У Молдові в середу почався перерахунок голосів виборців за підсумками парламентських виборів 5 квітня, підсумки яких оспорює опозиція. Як повідомлялося, рішення про перерахунок голосів було ухвалене Конституційним судом Молдови в неділю по запиту голови партії комуністів, що перемогла на виборах, і президента країни Володимира Вороніна.

Як повідомив секретар Центрвиборчкому країни Юрій Чокан, в перерахунку беруть участь близько 20 тисяч членів виборчих рад та дільничних бюро. Секретар Центрвиборчкому уточнив, що мішки з бюлетенями, що зберігаються після виборів в районних судах, були доставлені в окружні виборчі ради, а потім в дільничні бюро.

За процесом перерахунку стежать міжнародні спостерігачі, акредитовані на виборах, а також представники партій.

Згідно з офіційними підсумками голосування, до парламенту пройшли чотири партії. Очолювана президентом Молдови Володимиром Вороніним Партія комуністів набрала 49,48%. Стосовно трьох основних опозиційних сил, то Ліберальна партія отримала 13,14%, Ліберально-демократична партія - 12,43%, Альянс "Наша Молдова" - 9,77% голосів виборців.

Про перемогу комуністів було відомо ще до оголошення офіційних результатів голосування. У Кишиневі пройшла акція протесту проти підсумків виборів. Виступ супротивників комуністів обернувся великими безладами. В акції протесту, за деякими даними, брали участь 20 тис. осіб.

Про фальсифікацію підсумків парламентських виборів в Молдові заявляла депутат Європейського парламенту, баронеса Ема Ніколсон, яка входила до складу команди спостерігачів ОБСЄ. За її словами, це сталося в ніч підрахунку голосів. В той же час, відзначає Ніколсон, доказів фальсифікації немає.

Молдовська опозиційна преса наводила слова Ніколсон про те, що "до години ночі 6 квітня під час підрахунку голосів на виборах комуністи набирали 35%, а опозиційні партії в сукупності - 40-45%". "Я зі здивуванням виявила, що вже до 8 годин ранку цифри були зовсім іншими. Виявилось, що комуністи набрали 50%, а опозиційні партії - нікчемні долі", - продовжила вона.

Інші міжнародні спостерігачі та ЦВК РФ заявляли, що вибори 5 квітня пройшли без порушень.

Щоб відновити стабільність в країні, президент Молдови попросив конституційний суд ухвалити рішення про повний перерахунок голосів на парламентських виборах. Це рішення було ухвалене.

Лідери опозиції заявляли, що не братимуть участь в перерахунку голосів. Прес-секретар альянсу "Наша Молдова" Віктор Осіпов відзначав напередодні: "Ми не бачимо сенсу брати участь в цій процедурі. Лідер комуністів Володимир Воронін виступив з цією ініціативою, щоб відвернути увагу від реальної фальсифікації виборів, яка відбулася під час формування списків виборців".

Воронін, чиї президентські повноваження закінчуються вже в квітні, заявив раніше, що в майбутньому планує працювати в новому парламенті країни.

За матеріалами РИА "Новости", NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «У Молдові вирішується доля Вороніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути