субота, 10 серпня 2013 15:21

Пільговиків хочуть приймати у виші на загальних засадах

Пільговиків хочуть приймати у виші на загальних засадах
Фото: mukachevo.net

Експерти вважають, що пільги при вступі до вищого навчального закладу необхідно скасовувати.

Голова Центру моніторингу освіти Павло Полянський, член робочої групи з розробки нового законопроекту "Про освіту", пояснив ZN.UA, що "головний критерій вступу має бути один - знання".

"Пільги на етапі вступу потрібно скасовувати. Це питання соціального захисту, а не освіти", - вважає він.

Експерт підкреслив, що пільги можуть мати студенти, які потребують соціального захисту, а не абітурієнти.

"Тому необхідно в новому законі "Про освіту" передбачити фактично, а не на словах, рівний доступ до освіти. Відповідно на його підставі потрібно буде внести зміни і до інших законів", - зазначив Полянський.

Держава повинна не приховувати відсутність знань у пільговика, а допомагати йому стати конкурентоспроможним у вступній кампанії, вважає експерт.

"Наприклад, оплачувати навчання на підготовчих курсах при обраному навчальному закладі, надавши житло і гідну стипендію. Звичайно, просто зарахувати до вузу, не дивлячись на рівень підготовки, легше і дешевше. А що робити далі з такими фахівцями? Чи будуть вони затребувані на ринку праці?" - пише в своїй статті оглядач видання Оксана Онищенко.

Сьогодні, за умовами прийому, затвердженими Міністерством освіти, до 25% місць (на розсуд вузу) віддають дітям-сиротам, інвалідам I і II групи, чорнобильцям, членам сімей шахтарів, дітям загиблих при виконанні службових обов'язків військових і працівників правоохоронних органів. Далі до списку додаються медалісти-чорнобильці, учасники міжнародних олімпіад (якщо олімпіада проводилася з профільного для абітурієнта предмету) і ще небагато місць віддають тим, хто має цільове направлення (жителі сіл, які, по ідеї, вивчившись, повернуться працювати в рідні місця).

Вузи зобов'язані частину з бюджетних місць віддати пільговикам. Єдина вимога до останніх - набрати хоча б мінімальний прохідний конкурсний бал. Тобто якщо у вступника, що не має за законом пільг, конкурсний бал - 350, а у пільговика - 250, студентом стане останній.

"На Заході є різні фонди допомоги студентам, але я не чув, щоб вони допомагали вступити. Кожен університет приймає вступників на загальних підставах. Можливі якісь квоти для різних груп, але академічні вимоги до знань майбутнього студента не зменшуються - інакше як йому, бідному, вчитися надалі?", - розповів виданню міжнародний експерт, консультант Anglia Assessment Ltd і USETI Альгірдас Забуліоніс.

Зараз ви читаєте новину «Пільговиків хочуть приймати у виші на загальних засадах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути