понеділок, 20 травня 2013 10:22

Деякі українські виші примудрилися зменшити вартість навчання

Деякі українські виші примудрилися зменшити вартість навчання
Цього року українські вузи вперше не підвищили вартість контракту. Фото: commons.wikimedia.org

Цього року українські вузи вперше не підвищили вартість контракту, а деякі з них навіть знизили (наприклад, КПІ). Винятком не став і КНУ ім. Т. Шевченка - там вперше не підняли ціну на жодну спеціальність. Як пояснив проректор з науково-педагогічної роботи вузу Володимир Бугров, це пов'язано з тим, що університет виграв кілька грантів, що дозволило оновити технічну базу і, відповідно, не знадобилося підвищувати розцінки.

Варто відзначити, що за законом ВНЗ мають право піднімати вартість навчання в межах інфляції. Але, як повідомили у вузах, є й інші пояснення такої тенденції.

"Зараз проблеми з контрактниками: в останні роки все менше випускників шкіл і тих, хто хоче отримати вищу освіту. Контракт коштує дорого, а роботу після вузу знайти складно. Тому все більше молодих людей обмежуються навчанням в коледжі, яке дешевше і коротше, ніж в університеті, і йдуть працювати. Плюс до всього, серед самих вузів велика конкуренція. Наприклад, багато приватників пропонують вивчитися дешевше, ніж державні вузи", - пояснила ситуацію начальник планово-фінансового відділу НАУ Наталія Муравська.

Тому, за словами експерта, виші розуміють, що підвищувати ціни не має сенсу. З такою позицією погоджуються і в інших університетах.

"Піднімати ціни - собі дорожче. Можна не дорахуватися абітурієнтів", - заявив заступник відповідального секретаря приймальної комісії НПУ ім. М. П. Драгоманова Микола Чумак.

Зараз ви читаєте новину «Деякі українські виші примудрилися зменшити вартість навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути