вівторок, 05 лютого 2013 15:28

З українським дипломом складно забезпечити собі гідне життя - експерт

З українським дипломом складно забезпечити собі гідне життя  - експерт
Ігор Лікарчук: більшість українців не можуть працювати за спеціальністю. Фото: ukrinform.ua

70 % українців вважають проблемною якість української освіти. Вона не відповідає сучасним викликам. Про це Gazeta.ua розповів директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

Українські студенти займають перше місце серед іноземців, які навчаються у польських університетах. Торік там студіювали 6500 українців, у 2012/2013 навчальному році їх близько 8 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після перевірки міністерством, законопроект освітян став дуже схожий на "регіонівський"

"З українським дипломом складно реалізуватися і забезпечити собі гідне життя, - вважає Лікарчук. - Більшість українців не можуть ефективно працювати за спеціальністю. Деяким доводиться перевчатися".

На його думку, краще обирати іноземний виш. "Ціна за навчання у наших навчальних закладах захмарна. У столичних вона буває вища, ніж у Польщі. А якість навчання значно програє сусідам. Українські університети не видають додаток до диплому європейського зразка. Завдяки йому українську освіту визнавали би в країнах Європейського союзу," - пояснює експерт.

Ігор Лікарчук розповів, що до 2010-го більшість українських університетів мали би вже видавати такі додатки. Проте план досі не виконали. "Український лікар не може працювати за кордоном з українським дипломом. Він мусить скласти іспити та пройти нострифікацію", - додає освітянин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник викинув з ЗНО ще й "шістдесятників" - навіть досі живих

На його думку, додаткові умови вступу створюють не рівний доступ абітурієнтів до освіти. "Наприклад, хтось платить шалені гроші за підготовчі курси при вишах,- розповідає Лікарчук. Часом їхня вартість перевищує 2 тисячі доларів. Так, отримує додаткові 20 балів до результатів тестування. Абітурієнти, які закінчили школу до 2007-го взагалі не повинні складати тести".

Українські університети майже не мають автономії, вони повністю залежні від держави. "Виші не можуть самостійно вирішувати питання освітньої програми. Бо треба отримати ліцензію від держави. Виші не вирішують, хто може бути кандидатом чи доктором наук, - зазначає експерт. - У всьому світі це автономні установи, на яких держава має мінімальний вплив. Це передбачено Лімською декларацією "Про академічну свободу і автономію вищих навчальних закладів".

Зараз ви читаєте новину «З українським дипломом складно забезпечити собі гідне життя - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути