четвер, 16 квітня 2009 13:44

Підведені підсумки перерахунку голосів в Молдові

Автор: Фото Reuters
  ЦВК Молдови перераховує голоси виборців за підсумками парламентських виборів. 15 квітня 2009
ЦВК Молдови перераховує голоси виборців за підсумками парламентських виборів. 15 квітня 2009
Перерахунок голосів виборців, що завершився в четвер в Молдові, не виявив фальсифікацій і підтвердив підсумки парламентських виборів, що пройшли 5 квітня, - перемогла правляча Партія комуністів. Такі попередні дані ЦВК країни.

"Під час перерахунку не було виявлено фальсифікацій на користь якого-небудь виборчого конкурента. На деяких дільницях, як мені повідомили з місць, були виявлені незначні помилки - в декілька голосів виборців. Але це - попередні дані. Остаточний висновок ми зробимо після того, як в ЦВК надійдуть всі дані з виборчих дільниць", - розповів секретар ЦВК Юрій Чокан.

Рішення провести перерахунок голосів прийняв Конституційний суд країни. З такою ініціативою виступив голова Партії комуністів, що перемогла на виборах, президент Молдови Володимир Воронін.

Про перемогу комуністів на парламентських виборах стало відомо ще до офіційного оголошення їхніх результатів. У Кишиневі пройшла акція протесту опозиції проти підсумків голосування. Виступ противників комуністів обернувся великими безладами і погромами будівлі парламенту і резиденції президента. В акції протесту, за деякими даними, брали участь 20 тис. осіб.

Згідно з офіційними підсумками голосування, до парламенту пройшли чотири партії. Партія комуністів набрала 49,48%. Що стосується трьох основних опозиційних сил, то Ліберальна партія отримала 13,14%, Ліберально-демократична партія - 12,43%, Альянс "Наша Молдова" - 9,77% голосів виборців.

За попередніми підрахунками, комуністи отримали в новому парламенті 60 з 101 мандата. Це дає їм можливість сформувати уряд, проте для обрання президента комуністам необхідний ще один голос.

Молдовська опозиція раніше заявляла, що має в своєму розпорядженні докази фальсифікації підсумків голосування. Йшлося про те, що в списки виборців включені "мертві душі", неповнолітні та люди, які проживають за кордоном. У зв"язку з цим опозиційні сили заявляли про намір вимагати проведення нових виборів. У перерахунку голосів противники комуністів брати участь відмовилися.

Міжнародні спостерігачі та ЦВК РФ заявляли, що вибори 5 квітня пройшли без порушень. Про фальсифікацію підсумків парламентських виборів в Молдові заявила тільки депутат Європейського парламенту, баронеса Ема Ніколсон, яка входила до складу команди спостерігачів ОБСЄ. За її словами, це сталося в ніч підрахунку голосів. В той же час, відзначала Ніколсон, доказів фальсифікації немає.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Підведені підсумки перерахунку голосів в Молдові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути