вівторок, 25 червня 2013 16:24

На Рівненщині відкрили завод, що переробляє сміття на паливо
12

Фото: Фото: Олена Власова

У вівторок 25 червня у Рівненській області перебуває з візитом міністр екології та природних ресурсів країни Олег Проскуряков. Він приїхав на відкриття першого в Україні сміттєпереробного комплексу, який постачатиме альтернативне пальне для іншого підприємства.

"Аналогів цьому проекту на теренах СНД ще немає, - каже губернатор Василь Берташ. – Це повний цикл: сміття із міста везуть на переробку, а звідти машини одразу їдуть на завод "Волинь-Цемент" у райцентрі Здолбунів, який замінює у такий спосіб частину своїх енергоресурсів і економить на виробництві".

Сміттєпереробний завод звели біля сміттєполігону за селом Бармаки, це всього 3 км від Рівного. На його відкриття чекали три роки. Це спільний проект місцевого підприємства та німецьких інвесторів.

"У нас зараз працює 54 працівники, я – 55-й, - усміхається Святослав Євтушенко, директор сміттєпереробного заводу та керівник підприємства "Санком-Рівне", яке вивозить міський непотріб. – Для переробки придатне тільки свіже сміття, яке пролежало на полігоні не більше трьох діб. Бо опісля воно вже починає гнити і не підходить для наших цілей. Щодоби з Рівного вивозимо до 250 тонн сміття, із того майже 60-70 % ще придатне для подальшого використання".

Директор показує гостям, як працюють сортувальники. Сміттєвози розвантажуються у цеху. Далі непотріб проходить магнітну стрічку, механічне та ручне сортування, щоб відокремити органіку, яка залишиться на полігоні. Окремо відбирають скло, будівельні матеріали алюміній та чорні метали, які згодяться на подальшу переробку. Дрібний папір, поліетилен та пластик спакують у брикети й відправлять як сурогатне паливо для цементного заводу. За рік перероблятимуть до 120 тисяч тонн сміття.

"Це хороший проект, адже проблема з утилізацією сміття актуальна для всієї країни, - каже міністр Олег Проскуряков. – Але непотріб у різних регіонах відрізняється за своєю якістю та походженням, тому варто спершу провести дослідження. Можливо, десь можна буде ввести схожий цикл переробки сміття, а деінде – поставити сміттєспалювальний завод".

На заводі "Волинь-цемент" німецької компанії "DyckerhoffAG" паливо зі сміття додатково просушують і подрібнюють. Після чого воно стає придатним для обертових печей підприємства. Відповідно, вартість продукції зменшиться.

Доля використання альтернативного палива у печах цементного заводу поки невелика – приблизно 15 %, а решта 85 % - вугілля. На підприємстві запевняють, що при великій температурі сміття згорятиме повністю.

Сміттєзвалище у Бармаках з часом планують рекультивувати.

"До кінця року плануємо завезти обладнання, щоб видобувати з полігону біогаз, а вже з нього буде електроенергія, - каже міський голова Рівного Володимир Хомко. – Особливо приємно, що місто на цей проект сміттєпереробного заводу не витратило ані копійки, ані метра землі, бо сортувальний цех розташований у Рівненському районі. Так що дуже добре, що свіжий непотріб піде на добре діло. Шкода лише, що проектів повної рекультивації старих сміттєзвалищ у світі поки не існує".

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині відкрили завод, що переробляє сміття на паливо ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути