понеділок, 24 червня 2013 05:15

Вивіз сміття подорожчає втричі

"Мусимо піднімати вартість послуг, інакше підприємство збанкрутує", — говорить начальник КАТП-1628 у Полтаві 35-річний Дмитро Третяков. Кожен мешканець багатоповерхівки за вивіз сміття платить щомісяця 1,7 грн, у приватному секторі — 2,9 грн. Після подорожчання буде від 5 грн з людини.

— Тариф у Полтаві — найнижчий в Україні. Не можемо закуповувати пальне, ремонтувати машини. Зростання не дозволить нам узяти нову техніку чи контейнери, та зможемо повноцінно платити зарплату, податки і купувати пальне.

Полтавці кажуть, від багатоповерхівок сміття не вивозять тижнями. На пров. Хорольському переповнені контейнери стояли близько місяця. Змінився графік вивозу?

— Графік не змінюється з 2007 року. До багатоповерхівок наші сміттєвози їздять щоденно. По місту є 15 маршрутів, що обслуговують 80 автомобілів. Троє наших майстрів щоденно їздять Полтавою та перевіряють, щоб баки не були переповнені. Нас контролює управління житлово-комунального господарства міста. Якщо десь контейнери переповнені, треба телефонувати в наше підприємство, номери є на сайті Полтавської мерії.

Сміття з баків забирають, а поряд лишають купи відходів. Хто має їх прибирати?

— Відповідаємо за те, що лежить у контейнері. Не повинні прибирати за людьми, які кидають біля баків меблі, побутову техніку чи будівельне сміття. За це відповідає жек.

Мешканці сваряться на тих, хто викидає меблі, будівельне сміття. Куди його подіти?

— Ми таке сміття не забираємо. Потрібно найняти вантажний автомобіль та везти відходи до Макухівського сміттєзвалища. На контрольно-пропускному пункті працівник зважить непотріб і випише талони. Повна вантажна машина обійдеться у 30 гривень. Якщо інспектори з благоустрою спіймають людину, яка залишає біля контейнерів подібні речі, випишуть штраф 1300 гривень.

Що найчастіше викидають полтавці?

— Пластикові пляшки. Вони найбільше захаращують Макухівське сміттєзвалище. Переробляти пластик ніде, бо у нас немає ні полігона, ні сміттєвого заводу. Пляшки навіть спресувати важко, бо люди кидають їх, не випустивши повітря. Частково допомагають підприємці: укладають з нами договори та забирають пластик для власної переробки. Будівництво сміттєпереробного заводу для Полтави — далека перспектива.

Чому сміттєві баки не миють?

— Для миття і дезінфекції потрібна спеціальна машина за мільйон гривень. Авто при наявності грошей купимо до 2016 року. Якщо баки тхнуть чи заважають — їх можна переставити. Мешканці повинні написати колективне звернення до начальника житлово-комунального господарства. Там створять комісію, яка визначить нове місце для контейнерів.

Зараз ви читаєте новину «Вивіз сміття подорожчає втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути