пʼятниця, 18 листопада 2011 13:03

На Черкащині невідомий здав у музей унікальний скіфський меч-акінак

Скіфський меч-акінак здали в історичний музей райцентру Кам'янка на Черкащині. Дарувальник не назвав свого імені. Розповів лише, що річ знайдена на території Кам'янського району. Зброя датована 5-6 століттям до Різдва Христового.

"Чоловік не захотів назватись.  Можливо, він один з так званих чорних  археологів.  Річ в історичному плані безцінна, а на антикварному ринку може кілька тисяч і коштує, не більше, бо з заліза, а не золота. Меч дивовижно добре зберігся. Усього такої зброї в музеях України можна на пальцях однієї руки перерахувати, та й то сумніваюсь, що такого стану" – розповів директор музею Юрій Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині розкопали 150 трипільських хат

Довжина зброї – 44,5 сантиметри, вага – 360 грамів. Меч унікальний  тим, що виготовлений за зразком давньогрецьких мечів - "Махайрів", але вигнутий і має заточку леза, протилежну дузі вигину, тобто заточений, як серп.

У греків мечі були рівними й заточені з обох боків. Скіфи заточували так, щоб від удару була глибшою рана. Мечів великих, як в кіно, тоді не виготовляли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку розкопали поселення, якому 6 тисяч років

На території Кам'янського району досліджено більше 300 поховань скіфської доби. За визначенням археологів, цей меч не був знайдений у похованні. Історики розповідають, що в  похованнях золоті речі зберігаються добре, а  залізні інтенсивно ржавіють через вплив розкладених тіл похованих.

В інституті Археології НАНУ стверджують, що меч перебував тисячі років у глинистому грунті й на пагорбі, тобто в сухому місці. Фахівці встановили,  що руків'я виготовили з високоякісної сталі, а лезо з менш якісного крицевого заліза.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині невідомий здав у музей унікальний скіфський меч-акінак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути