неділя, 03 березня 2013 15:31

На Черкащині активістам заважають чистити річки від сміття
5

Фото: Фото: Юрій СТРИГУН

Тридцятеро осіб заходилися розчищати від сміття й облагороджувати береги річок у місті Тальне Черкаської області. Усі роботи виконують своїм коштом. Активісти об'єдналися в громадську організацію "Зелений світ". Кажуть, що віднині не дадуть засмічувати довкілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По Інтернету можна замовити доставку нечистот конкурентам

– Весна ще не почалася, а в нас вже є кілька виходів на природу, – каже голова організації Анатолій Ковальов. Хочемо привести до ладу і очистити від маси сміття береги обох річок – Гірського Тікича й Тальянки. Беремо свої пилки, просимо організації надати транспорт.

Разом із однодумцями він пиляє великі старі верби на березі річки Тальянки.

– Оцей сухостій падає в річку, захаращує її. На цьому місці згодом збирається сміття. Дерева валимо, потім тросами витягуємо на берег і ріжемо. Хмиз спалюємо на місці. Граблями дістаємо з річки сміття. Всі роботи виконуємо власним коштом і власним інструментом. Від влади ніякої допомоги не маємо.

Активіст Валентин Гордєєв стверджує, що активісти вже мали конфлікт із міліцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дерево, яке ледь не впало на киянку, досі лежить

– Якась гнида стуканула, що ми без дозволу ріжемо дрова на березі. Прийшли два міліціонери. Але серед наших активістів теж є колишні правоохоронці. Ми пояснили міліціонерам, що не браконьєрствуємо, а очищуємо довкілля. На місці чагарників і сміттєвих завалів розіб'ємо скверик. Насадимо дерева, встановимо лавочки.

Гордєєв каже, що на очистку річки від сміття запрошували працівників та керівництво районної адміністрації.

– Але ніхто не прийшов. Мабуть, там усі інваліди або ледарі.

Захисники природи скаржаться на цукровий завод.

– Навіть зараз тече брудна вода із заводу. Власник – нардеп-"регіонал" Геннадій Бобов не відкачує смердючу воду із жомової ями, як має бути за технологією, а скидає її в річку, – каже Ковальов. – Ми кілька разів викликали прокуратуру, санстанцію. На жаль, не всі посадовці наважуються скласти й підписати акт. Бояться за свої посади.

Минулого року в Тальному в свій клуб організувалися рибалки. Вони запустили кілька тонн малька в Гордашівське водосховище на річці Гірський Тікич. Заборонили ловити рибу електровудками та сітками. Встановили цілодобове патрулювання. У цьому році хочуть поширити досвід на всю річку.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині активістам заважають чистити річки від сміття ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути