четвер, 26 липня 2012 21:26

Сусіди мисливських угідь президента скаржаться: "Тут всі олені Януковича. Навіть ми"
13

У Вишгородському районі Київської області готова нова дорога до угідь Януковича. Вона розташована в Дніпровсько-Тетерівському лісомисливському господарстві за селом Сухолуччя. Облаштували комфортну трасу уздовж таких населених пунктів: селище міського типу Димер, села Глібовка, Ясногородка, Толокунь та Сухолуччя. На ремонт 27 кілометрів витратили 68,69 млн грн. Причому, в самих селах асфальт як був старим та з ямами, так і залишився.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Близько 10-ої ранку під'їжджаємо до контрольно-пропускного пункту у Сухолуччі. Охоронці пускають тільки за перепустками. Їх мають жителі трьох сіл на території лісництва та дачники. Всі 37 гектарів обгороджені парканами та ровами. Помітно, що за територією лісомисливського господарства добре доглядають. На вузьких асфальтових доріжках намальована розмітка. В лісі зустрічаються паркани. Сміття майже немає.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

За першою огорожею, яку ми зустрічаємо, розводять диких свиней. Кабани бігають зграями по чистій землі. Між дерев час від часу пробігають свиноматки з десятком дітей.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Територію з вольєрами ретельно прибирають, немає жодної гілки та листя. В деяких місцях земля устелена зернами кукурудзи.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

В лісі стоять годувальниці для тварин.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

За три кілометри бачимо попереджувальні таблички. На одній написано, що в'їзд та вхід категорично заборонені. "Дотримуйтесь тиші. Увага! Це відтворювальна ділянка". На іншій: "Забороняється лов риби, добування водних тварин, пересування плавзасобів та автотранспорту протягом всього року". Уточнюється, що це наказ Держкомрибгоспу України.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Першу людину зустрічаємо за три години біля шлагбауму однієї з лісових доріг. Це лісник, він одягнений у військову форму. Їздить на сріблястому "Ланосі". Цікавиться хто ми, як сюди потрапили та як нас пустили. Пояснюємо, що ми грибники.

Лісник розповідає, що окрім кабанів тут розводять оленів та лосів. Показує на старенькій "Нокії" розмазане фото кабана. Радить, якщо зустрінемо дику свиню з дітьми, триматись від неї подалі. Може бути агресивною.

"О четвертій годині приїжджає кормова машина. Всі тварини вибігають на дорогу. Вони вже в нас навчені. Знають о котрій куди бігти. Дуже красиве зрєліще, - хвалиться. - Гуляйте поки. Я ще повернусь".

Під кінець розмови зізнається, що маєток Януковича побачимо за три кілометри.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

В кілометрі від мисливського будиночку Януковича знову паркан. Біля нього ремонтують дорогу. За парканом бігають олені, косулі, кози та муфлон. Далі охоронці нікого не пускають. Пояснюють, що фотографувати та знаходитись в цьому місці заборонено. "УАЗом" відвозять нас до контрольно-пропускного пункту.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Біля КПП заходимо у магазин із літнім майданчиком. Там п'ють пиво чоловік з жінкою. Кажуть, що вони дачники. Будинок в них на території лісництва, поруч річка Тетерев та Київське море. Розказуємо, що бачили оленів. Після цього нас попросили залишити територію.

"Тут всі олені Януковича. Навіть ми. Думаю, на Різдво подарунки будемо розвозити. Вони вам пояснили, чому вас вигнали? Не мають права. Ця територія перестала бути заповідником вже давно. Тут полює тільки одна людина, - обурюється. - От ви знаєте, що гроші виділили на дорогу до Богданів. А зробили рівно половину".

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

В селі Толокунь, найближчому до Сухолуччя, кажуть, що Януковича бачать часто.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

"Кожної неділі буває у себе. То вертольотом, то автомобілем. Але особисто я бачила тільки сина, Віктора. Торік він до нас на раллі приїжджав, - розказує Катерина Адаменко, продавщиця магазину "Продовольчі товари". - У нас хлопці з села у нього роблять. Що саме там, не кажуть. Молоді, воно їм не треба".

В селі Ясногородка місцеві жителі помітили зміни через сусідство з Януковичем.

"У нас тут раніше машин мало було. Як Янукович став президентом, донеччани біля Сухолуччя землю скупили, хатів набудували. То вони їздять, - пригадує Галина Іванівна. - А ще кожного дня над нами вертоліт літає. Слідкують, щоб ліс не розгорівся".

Дороги тут ніхто не ремонтує.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

На центральній вулиці - одноповерхова будівля Ясногородської сільської ради. На стенді висять документи. На них зазначено, в який день і де саме приймають мешканців району заступники губернатора Київської області. Там же - оголошення. Селян запрошують працювати на виборах.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

В Міністерстві інфраструктури зазначають, що автодорога Димер-Богдани-Дніпровсько-Тетерівський дуже важлива. В селах, уздовж неї, мешкає понад 7 тис. населення. Служба автомобільних доріг розпочала ремонті роботи, щоб мешканці навколишніх населених пунктів, відпочивальники, усі, хто нею користується, отримали можливість комфортної та безпечної поїздки у необхідному їм напрямку.

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

 

Зараз ви читаєте новину «Сусіди мисливських угідь президента скаржаться: "Тут всі олені Януковича. Навіть ми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути