понеділок, 24 грудня 2012 00:52

З нагоди "кінця світу" в Донецьку влаштували своє Відродження
22

Фото: Тетяна Заровна

У донецькому арт-центрі Ізоляція проходить зимовий ярмарок речей, створених руками. Таким чином Донецьк бере участь в першому міжнародному Дні Відродження - художньої акції, яку придумав італійський художник Мікеланджело Пістолетто.

"Багато людей чекали 21 грудня, як кінця світу, а асоціація італійського художника виступила з ідеєю: де є кінець, має бути і початок, - говорить менеджер "Ізоляції" Ольга Єфімова, - До поточного моменту не тільки українці прийшли в стані кризи - політичного, економічного, екологічного, кризи спілкування... Треба щось міняти. Кожен представник людства може стати будівельником нового світу. Для цього - зробіть що-небудь для себе, зробіть що-небудь для світу, щось для своїх близьких, разом з близькими зробіть що-небудь для оточуючих вас людей. І найголовніше - зробіть це безоплатно. Спробуйте таким чином переламати ситуацію. Ми зі свого боку зібрали локальних майстрів, які працюють в різних жанрах, живуть у нашому регіоні, і дали їм можливість безкоштовно показати свою творчість - один одному і городянам".

Для декору команда Ізоляції використовувала речі, які вже відслужили своє продуктивне життя. Колишній індустріальний цех перетворили в концептуальний ліс. Снігову хурделицю "законсервували" в кубі. Брили снігу зробили з пінопласту, а припорошені інеєм дерева, прикріплені корінням до стелі, і кронами опущені вниз - змайстрували зі звичайних гілок, знайдених біля дороги. Поруч розташували ярмаркові прилавки з виробами з вовни, фетру, скла, глини, текстилю, мережива, лози і дерева.

Новорічну ялинку в Ізоляції придумали зробити з труб і, відслуживших свій вік лампових моніторів, які перетворилися в живі гірлянди.

"Ми поїхали у звичайну школу, і попросили четвертокласників пофантазувати - які казкові тварини могли б жити на нашому териконі (входить в комплекс арт-центру - Gazeta.ua).Виявилося, що сучасні діти далекі від традиційних білочок і їжачків. У них вийшли космічні зайці, динозаври, якісь міфічні істоти. А художники Ізоляції створили анімацію з участю цих персонажів, яку ми показуємо на цій ялинці", - розповіла Ольга Єфімова.

Для декорації художники арт-центру створили скульптуру IZО - три букви з деталей металобрухту в стилі джанк-арт (мистецтво з сміття) - символ фонду Ізоляція.

За два дні ярмарок, який знаходиться далеко від центру Донецька (в колишній промзоні закритого заводу), незважаючи на морозну погоду, відвідали кілька тисяч гостей.

"Такого рівня ярмарку ручної роботи я не бачила за своє життя, я в захваті", - поділилася з Gazeta.ua господиня студії "Арт-хата" Яна Логінова, учасниця ярмарку.

У проекті Пістолетто "Відродження" в даний час беруть участь більше 30 арт-центрів у світі.

Зараз ви читаєте новину «З нагоди "кінця світу" в Донецьку влаштували своє Відродження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі