вівторок, 08 червня 2010 11:09

Країни Єврозони зібрали $1 трлн, щоб не допустити "другої Греції"

Країни Єврозони зібрали $1 трлн, щоб не допустити "другої Греції"

Міністри фінансів 16 країн єврозони (Єврогрупа) 7 червня на засіданні в Люксембурзі офіційно заснували європейський механізм захисту фінансової стабільності в єврозоні та Євросоюзі в цілому.

Про це повідомив голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер.

На проведеному засіданні міністри фінансів Єврогрупи схвалили також вступ Естонії до єврозони в 2011 р. "Естонія стане 17-м членом зони євро з 1 січня 2011 р.", - повідомив глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер.

Нагадаємо, міністри фінансів Євросоюзу 9 травня 2010 прийняли рішення про створення європейського стабілізаційного механізму обсягом 750 млрд євро (майже 1 трлн дол.)

Дана міра стала відповіддю Євросоюзу на грецький боргову кризу, безперервне з початку року ослаблення єдиної європейської валюти і загрозу поширення боргових проблем на Португалію, Іспанію, Ірландію та Італію.

Держави ЄС виділять у стабілізаційний механізм 500 млрд євро, з яких 60 млрд євро підуть до антикризового резервного фонду, а ще 440 млрд євро складуть державні гарантії по екстрених кредитів, які можуть бути потенційно виділені проблемним європейським країнам у випадку посилення боргової кризи.

Нарешті, до 250 млрд євро можуть надійти по лінії МВФ. При цьому мова йде не про стабілізаційний фонд з "живими" грошима, а саме про стабілізаційний механізм, який може бути активований в будь-який момент. Дія даного механізму розраховано на 3 роки.

Крім того, міністри фінансів ЄС домовилися про введення санкцій проти країн, що накопичують державний борг.

Пропонується застосовувати санкції стосовно порушників ще до того, як вони досягли гранично припустимого дефіциту держбюджету в 3% ВВП, а також у разі стрімкого зростання державного боргу.

У той же час, 9 травня британський міністр фінансів Алістер Дарлінг заявив, що Великобританія не підтримає пропозицію ряду країн ЄС про створення стабілізаційного фонду для захисту євро. На його думку, створення подібного фонду стосується виключно 16 країн, що використовують євро як свою валюту. Британія в їх число не входить.

Нагадаємо також, 7 травня саміт держав єврозони остаточно затвердив трирічну програму допомоги Греції з подолання важкої фінансової кризи обсягом 110 млрд євро. Напередодні виконавча рада МВФ схвалила виділення Греції кредиту на 30 млрд євро на три роки. Близько 80 млрд євро буде виділено країнами Євросоюзу.

РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Країни Єврозони зібрали $1 трлн, щоб не допустити "другої Греції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути