середа, 19 травня 2010 13:09

До кінця року євро може зрівнятися з доларом - експерти

До кінця року євро може зрівнятися з доларом - експерти

Вчора ЄС відправив Греції перший транш фінансової допомоги в 14,5 млрд євро. Минулого тижня країна отримала 5,5 млрд євро від МВФ. Сьогодні Греція має погасити облігацій на суму 8,5 млрд євро. Наступний великий платіж (8,6 млрд євро) припадає вже на березень наступного року.

Греції не доведеться позичати на ринку півтора року, стверджує директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан.

Проте з середини грудня, коли проблеми Греції вперше стали об'єктом уваги інвесторів після зниження рейтингів країни міжнародними агентствами, курс євро опустився з більш ніж 1,5 долара до 1,22 долара за євро.

Багато аналітиків вважають, що допомога Греції повинна заспокоїти ринки. Однак далеко не всі схильні ставити на зміцнення європейської валюти. До кінця року євро досягне паритету з доларом, попереджає головний стратег з ринків Lind-Waldock Керол Херлі.

Обіцянку врятувати країну Євросоюз дав ще на початку квітня, але це не зупинило ринок, і наприкінці квітня рейтинги грецьких паперів впали до сміттєвого рівня. ЄС збільшив ставки: 9 травня Єврокомісія і МВФ пообіцяли надати країні вже 110 млрд євро. Але і це не зупинило паніку: на початку травня інвестори активно розпродавали європейську валюту та облігації.

Проблеми Греції похитнули довіру не тільки до валюти, а й до європейської економіки, визнає співробітник Єврокомісії. В результаті чиновники ЄС заснували безпрецедентний стабілізаційний фонд для підтримання спільної валюти розміром 750 млрд євро.

Кількох суверенних дефолтів уникнути не вдасться: але це не обов'язкове питання цього року, упевнений професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф. Назвати потенційних претендентів на банкрутство він відмовився. Події в Греції, Португалії, Ірландії, Італії та Іспанії - це якраз приклад другої стадії нинішньої глобальної фінансової кризи, прогнозує професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні.

Нездатність жодної з країн єврозони розплатитися за зобов'язаннями може викликати паніку й спровокувати масштабну кризу боргів в усій єврозоні: в небезпечній зоні перебуває не тільки Греція, але і Португалія, Іспанія та Італія, вважає старший директор компанії AT Kearney Мартін Уокер.

Те, що відбувається в зоні євро все більше нагадує якийсь сюр, говорить стратег одного з найбільших європейських банків. Вціліє єврозона чи ні, залежить від того, чи захочуть Німеччина і Франція рятувати слабкі країни. За його словами, масштаб того, що відбувається зараз можна порівняти з подіями перед Першою світовою війною.

Ведомости, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «До кінця року євро може зрівнятися з доларом - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути