четвер, 27 травня 2010 17:38

Європейські економісти впевнені у відродженні євро

Європейські економісти впевнені у відродженні євро

Боргова криза змушує уряди європейських країн економити. І ця економія вже приносить свої плоди, зауважує SPIEGEL-ONLINE.

Так, за оцінкою Центрального банку Німеччини, бюджетна дірка в німецькій скарбниці виявилася не настільки великою, як побоювався уряд. Дефіцит держбюджету ФРН становитиме цього року близько 5%.

Однак, незважаючи на радісну звістку, Бундесбанк закликає не послаблювати зусилля щодо економії державних коштів. Судячи з усього, пише видання, тієї ж політики дотримується і Італія. Її прем'єр-міністру Сильвіо Берлусконі вдалося без великого шуму запустити ощадну програму в розмірі 24 млрд євро, що передбачає підвищення податків і скорочення держслужбовців.

Іспанія посилила власну ощадну програму. У 2010-2011 роках уряд хоче додатково заощадити 15 млрд євро, це 1,5% ВВП. В Іспанії передбачено скорочення зарплат держслужбовців і заморожування пенсій, а також підвищення податку на додану вартість.

Ще жорсткіше до економії підходить Греція. За період до 2014 року соціал-демократичний уряд збирається заощадити приблизно 30 млрд євро - це 13% ВВП.

Правильною вважає стратегію європейських країн і Йозеф Кесмайер, головний економіст приватного банку Merck Finck. Більше за Європу його турбує становище в Великобританії та США.

Він засуджує американців за те, що ті продовжують друкувати долари і замість того, щоб впроваджувати ощадні програми, вкидають в економіку усе нові і нові засоби. Ойген Келлер, валютний експерт банку Metzler, теж вважає, що "епіцентр кризи" знаходиться в США, а становище в Європі за останні тижні стало менш напруженим.

Якщо країни Євросоюзу, підсумовує видання, за дефіцит бюджету будуть каратися набагато суворіше, ніж тепер, європейські фінансові ринки і євро незабаром зможуть повернути собі колишнє довіру - "багато важливих кроків у цьому напрямку вже зроблені".

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Європейські економісти впевнені у відродженні євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути