понеділок, 10 травня 2010 12:05

Чотири країни перебувають під загрозою дефолту

Чотири країни перебувають під загрозою дефолту

Міністри фінансів країн Європейського союзу 10 травня домовилися про фінансову допомогу країнам-членам спільноти, які потерпають від кризи. Вартість плану порятунку Греції, Іспанії, Португалії та Ірландії складає $957 мільярдів.

Європейські країни створять стабілізаційний фонд, який контролюватиме дефіцит бюджету в країнах ЄС. Тягар фінансування проблемних членів беруть на себе Франція, Німеччина та Велика Британія. Остання має власну валюту — фунт стерлінгів. Решту приблизно $250 млрд надасть Міжнародний валютний фонд, пише  New York Times.

Найбільші проблеми - у Греції. Уряд узявся скоротити видатки на пенсію та допомогу по безробіттю більш як на $40 млрд. Це викликало масові протести громадян.

Схожі проблеми мають Іспанія, Португалія та Ісландія. Їхні економіки вважають такими, що перебувають на межі дефолту. Національна валюта Ісландії під час кризи 2008-го знецінилася на 65%.

Проблеми в чотирьох країнах почалися через значний, понад 10% дефіцит бюджету. Перевищення видатків над доходами поставило під загрозу спільну європейську валюту. Вона впала на міжнародних валютних біржах. В українських обмінниках євро за тиждень подешевшав більш як на 1 грн. Нині його продають по 10,20 грн.

В Україні дефіцит держбюджету склав 56 млрд грн. Видатки перевищують надходження більш як на 13%. Економічні експерти передрікають падіння курсу гривні з осені 2010-го.

gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чотири країни перебувають під загрозою дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути