Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2012 12:57

Через новий закон архіви, створені після 1946 року, опиняться під загрозою

Через новий закон архіви, створені після 1946 року, опиняться під загрозою

Верховна Рада має намір удосконалити закон "Про національний архівний фонд та архівні установи". За  внесення змін до цього закону в першому читанні проголосував 261 депутат з 389, зареєстрованих у залі засідань у вівторок.

Зокрема, законопроект пропонує ввести норму, згідно з якою забороняється вилучати з національного архівного фонду конфіденційні документи або з таємною інформацією, яка міститься у них, виходячи з політичних чи ідеологічних міркувань, а також будь-які документи, створені до 1946 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пляшці студент знайшов архіви УПА

"Зараз у нас існують кілька законів, які можна вільно використовувати працівникам архівів. Маю на увазі "Закон про інформацію", закон "Про національний архівний фонд та архівні установи", закон "Про доступ до публічної інформації" та інші, - розповів директор "Тюрми на Лонцького" Руслан Забілий. —  Тому тут потрібно розмежувати компетенцію між ними, аби не траплялися  взаємовиключення  та взаємозаперечення. Наприклад, з одного боку може йти мова про неможливість обмеження доступу до інформації, що має суспільне значення, а з іншого — в архівах силових структур необхідні спеціальні дозволи для ознайомлення з архівно-кримінальними справами, які не вважалися й не вважаються таємними. Нащо ці бюрократичні перепони? І таких нюансів безліч, але їх потрібно відпрацювати, аби не було суперечностей. Тому хотілося б, аби нова редакція не була мертво-народженою дитиною й працювала в реальності. Але марно надіятися на зацікавлення теперішньої влади в покращенні доступу до архівів. Вона не має такого зацікавлення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сволота на крові героїв заробляє гроші": в інтернеті продають архів УПА

Історику також незрозуміло, що означає саме 1946 рік.

"Я не розумію акцентування уваги на цьому році, адже це не був епохальний рік в історії України чи світу. Тому документи після 1946 року є однаково цікавими з документами до цього року. Виходить так, що документи, створені після 1946 р. опиняються під загрозою". - зазначив він.

За словами Забілого, у народних депутатів дійшли руки до того, аби розглянути цей закон, бо він давно потребує внесення змін, потребує покращення вся законодавча база, а не косметичного ремонту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович звільнив з СБУ голову архіву, який писав про ОУН-УПА

"Але мене більше цікавить проблема доступу до архів. Я бачив, як працюють архіви в сусідніх державах й мушу зауважити, що рівень доступу до інформації у них набагато більший як для науковців, так і для пересічних громадян. Тому було б непогано підтягнути законодавчу базу та роботу архівів до європейських стандартів, а не вигадувати нові норми, які ще більше ускладнюють роботу науковців та зацікавлених осіб", — підсумував  Забілий.

Зараз ви читаєте новину «Через новий закон архіви, створені після 1946 року, опиняться під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути