середа, 13 квітня 2011 13:52

"Сволота на крові героїв заробляє гроші": в інтернеті продають архів УПА

"Сволота на крові героїв заробляє гроші": в інтернеті продають архів УПА

На одному з Інтернет-аукціонів виставлений на продаж архів документів, пов'язаних з діяльністю УПА. Власники оцінили його в 500 тисяч гривень.

"Близько 3,5 тисяч сторінок, серед яких 6 наказів командувача Романа Шухевича, звіти про діяльність, протоколи і списки", - цитує оголошення Комерсант-Україна в статті Артема Скоропадського"Ценные бумаги идут с молотка".

Там же поміщені фотографії документів. Журналісти спробували зв'язатися з авторами оголошення, проте у відповідь прийшло повідомлення: "Спробую організувати зв'язок з власником".

Директор львівського Національного музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий розповів, що папери випадково потрапили до рук так званих "чорних" археологів, що проводили розкопки в лісовому масиві у Львівській області.

"Вони шукали техніку і зброю часів Другої світової війни, а знайшли ці папери", - розповів він. Архів містить як опубліковані раніше документи, так і ще невідомі історикам.

За словами Забілого, архів не містить принципово нових відомостей про діяльність УПА. "Однак для істориків важлива кожна папір", - пояснив він. На його думку, дії власників архіву неприйнятні:

"Багато років тому люди своїми життями платили за ці документи, так що спекулювати ними просто аморально. Весь архів має бути власністю держави, а не приватних осіб".

Колишній глава архіву СБУ Володимир В'ятрович оцінив дії власників архіву жорсткіше. "Сволота на крові героїв заробляє гроші", - написав він в Facebook. Він заявив, що держава повинна конфіскувати архів, а його власників притягнути до відповідальності. "Хоча, як мені здається, нинішній владі абсолютно плювати на такі речі", - вважає він.

Журналіст Вахтанг Кіпіані дотримується іншої думки. "Навіть якщо в архіві немає нічого принципово нового, добірка документів в таких обсягах і за конкретні періоди є цінною. Було б добре, якби хтось викупив їх і передав в якийсь спеціалізований музей".

Проте він підозрює, що оскільки на ринку таких цін, як 500 тисяч гривень за подібний архів, просто немає, тому швидше за все власники почнуть продавати його по частинах, що значно зменшить його історичну цінність.

Нагадаємо, нещодавно депутати Донецької обласної ради ухвалили звернення до народних депутатів України щодо неприпустимості героїзації Степана Бандери і розпалення міжнаціональної ворожнечі.

Доповідачем виступила депутат облради від Компартії Ірина Попова, яка закликала позбутися таких "ганебних героїв, як Степан Бандера".

Зараз ви читаєте новину «"Сволота на крові героїв заробляє гроші": в інтернеті продають архів УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути