четвер, 07 липня 2016 16:43

У Криму почалося найбільше за сім років нашестя комарів

У Криму почалося найбільше за сім років нашестя комарів
krymr.com

Кримчани скаржаться на небувалу активність комарів.

Про це повідомив професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Микола Доля, пише Крим.Реаліі.

"Так, рік дійсно особливий. Основна причина засилля комарів - погодно-кліматичні чинники. У вологі роки спостерігали особливо інтенсивний процес розвитку і виживання комарів. Якщо проаналізувати динаміку чисельності комарів за останні роки, можна побачити, що вони активно мігрують і поширюються саме за сприятливих погодних умов, а 2016 рік - найсприятливіший за останні 7 років. І це проблема не тільки Криму, а й інших південних областей. Потрібно враховувати погодні умови, динаміку чисельності комарів і проводити відповідні заходи. Вони харчуються кров'ю і є переносниками збудників багатьох захворювань", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Артерія" питної води для Криму заростає бур'янами

На зростання популяції комарів впливає перекриття Північно-Кримського каналу, переконана еколог із Севастополя Маргарита Литвиненко.

"Жителі Севастополя та прилеглих сіл кажуть, що стало багато комарів і набагато зменшилась кількість метеликів. Навколо сіл з'явилося багато маленьких водойм, навіть калюж, зі стоячою водою, а стояча вода - це розплідник для комарів. У них мало природних ворогів, які б їх поїдали, і сприятливе середовище для розмноження - зменшення кількості свіжої проточної води цьому сприяє. А проточної води в Криму стало значно менше з припиненням пуску води з Північно-Кримського каналу. Внаслідок цього порушився гідрологічний баланс, з'явилася вода зі свердловин і стоячі водойми, в яких і розмножуються комарі", - вважає вона.

Нагадаємо, до 2014 року канал забезпечував півострову 80-87% обсягу забору води. Після анексії Криму Росією подачу дніпровської води припинено.

Зараз ви читаєте новину «У Криму почалося найбільше за сім років нашестя комарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути