понеділок, 08 червня 2015 14:36

"Артерія" питної води для Криму заростає бур'янами

"Артерія" питної води для Криму заростає бур'янами
vlada.io

Крим продовжує економічно залежати від України. Після анексії півострова Росією та перекриття поставок води через Північно-Кримський канал, північна частина півострова стала відчувати серйозні проблеми з водою.

Про це в інтерв'ю газеті "Кримський телеграф" розповів один з будівельників каналу Георгій Капшук.

Він підкреслив, що якщо в найближчий рік питання з подачею води по Північно-Кримському каналу не буде вирішено, то унікальна водна артерія буде зруйнована і безповоротно втрачена, а населення змушене буде їхати з північної, степової частини півострова.

"Всі стверджують, що Крим від безводдя врятують артезіанські свердловини. Ми, прийнявши тоді дніпровську воду, від Перекопу до Керчі тампонували свердловини. А були свердловини, в які заганяли дніпровську воду у водоносні горизонти, щоб поповнити їх. А тепер в Північному Криму вже воду пити не можна - солона! Якщо весь час качати зі свердловин, що буде далі? Катастрофа. Що можна робити в Криму без води? У мене думка одна - якщо не вирішити питання по Північно-Кримському каналу політичним, дипломатичним шляхом, йдучи на необхідні компроміси, він загине, і все, що було на півночі, північному заході, північному сході Криму, вся інфраструктура теж. Люди звідти підуть, села помруть", - заявив Капшук.

За словами фахівця, конструкції Північно-Кримського каналу зараз руйнуються, оскільки простоюють без води і піддаються руйнівному впливу спеки і сонця.

"Зараз там закинуто все. Якщо ще рік не буде використовуватися канал - прощай, Північно-Кримський! Я часто їжджу туди, я не сентиментальна людина, але сльози навертаються, коли бачу, що там залишилося! Цей залізобетон - він як живий організм. Влітку, коли грунт нагрівається до 60 градусів, а води немає - його коробить, веде. Одинадцять тисяч кілометрів каналів міжгосподарських, зрошувальних і трубопроводів! Як звідси до Аляски. Йому без води стояти влітку не можна", - сказав Капшук.

Зараз ви читаєте новину «"Артерія" питної води для Криму заростає бур'янами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути