четвер, 19 травня 2011 18:06

Один з обраних проектів відновлення Десятинної церкви - незаконний

Один з обраних проектів відновлення Десятинної церкви - незаконний

За результатами голосування щодо проекту забудови території Десятинної церкви переможцями оголошені два проекти. Про це повідомив глава постійної комісії Київради з питань культури і туризму, депутат від БЮТ Олександр Бригинець.

За його словами, у повторному голосуванні взяли участь 14 членів журі.

"Не було тільки одного члена журі, який написав лист з проханням доручити його голосування іншій людині, але не дали тій іншій людині проголосувати за нього", - додав Бригинець.

За його словами, в підсумку два проекти набрали по 6 голосів. Один з них, як заявив Бригинець, передбачає накриття фундаменту Десятинної "скляним хрестом", без побудови музею або церкви, з невеличкою капличкою біля виходу на Пейзажну алею. Інший проект передбачає будівництво на місці Десятинної "величезної важкої церкви".

"Ці два проекти оголошені співпереможцями з пропозицією об'єднати дві творчі групи", - сказав Бригинець.

"Журі розділилося на дві частини - це мистецько-наукова частина і адміністративно-церковна. Так от адміністративно-церковна частина підтримувала важку споруду, а інша частина - скляне накриття", - зазначив він.

Також Бригинець повідомив, що авторами проектів виступили депутат Київради Андрій Миргородський (проект із каплицею) й Ольга Кругляк. Депутат від БЮТ наголосив, що з юридичної точки зору побудувати нову церкву на місці Десятинної не можна, тому що законодавством заборонено будівництво чого-небудь на рештках історичної пам'ятки.

Нагадаємо, 17 травня лічильна комісія журі, яке обирає переможця конкурсу на кращий проект музеєфікації Десятинної церкви, відмовлялася оголошувати результати голосування.

Раніше у ЗМІ з'явилась інформація про можливу побудову храму Української православної церкви Московського патріархату на фундаменті Десятинної церкви.

Нагадаємо, влада Києва оголосила конкурс на кращу концепцію відновлення Десятинної церкви з 25 лютого до 25 квітня 2011 року. Міністр культури Михайло Кулиняк заявляв, що на території залишків Десятинної церкви не планується будівництво нових церков, тільки музеєфікація залишків.

Але настоятель незаконно збудованої каплиці на Старокиївській горі Гедеон хвалився, що держава виділяє гроші на забивання бетонних паль в древній фундамент Десятинної церкви і запевняє, що "наверху" вопрос уже решен".

Зараз ви читаєте новину «Один з обраних проектів відновлення Десятинної церкви - незаконний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути