середа, 18 травня 2011 11:52

Церковники прокляли головного архітектора Києва за Десятинну церкву

Церковники прокляли головного архітектора Києва за Десятинну церкву

Голосування щодо проекту відновлення руїн Десятинної церкви було зірвано через те, що проект, який передбачає будівництво храму, недобрав один голос.

Про це заявила архітектор і член журі Лариса Скорик, повідомляє газета "Сегодня".

"Ми проголосували. Нічого не говорилося про те, що воно не легітимне через відсутність двох членів журі", - сказала вона.

Як пише видання, після голосування підраховувати голоси повинні були три людини: глава Київської організації Нацспілки архітекторів Вадим Жежерін, директор КП "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт" Геннадій Гера і глава Держслужби з питань національної і культурної спадщини Андрій Вінграновський.

"Коли вони побачили, хто переміг, Вінграновський і Гера підняли питання про те, що були порушення в голосуванні. Нібито має проголосувати ще один відсутній член журі", - заявила Скорик.

"Пізніше мені стало ясно, чому. Проект, який передбачав будівництво храму над залишками, не добрав одного голосу. І це було чисте лобіювання церковників з боку цих чиновників", - розповіла вона.

"Коли ми підняли питання про те, щоб покликати і другого відсутнього члена журі, вони почали протестувати. Вони просто зірвали голосування", - зазначила Скорик.

Як пише газета, після голосування головний архітектор Києва Сергій Целовальник зачитав смс, яке йому прийшло: "Написали: "Прокляття з роду в рід тим, хто протидіє релігії".

Церковники дійсно не приховують свого розчарування. Як відомо, поряд з Десятинкою є невелика церква, і священики розраховували, що на цьому місці для них буде створено повноцінний храм. Але священики говорять, що, зрозуміло, не писали таких смс - мовляв, це провокація. "Не писали, звичайно, що ви? Але ми за будівництво церкви, церковне треба відновлювати. Це казки, що до Десятинки будуть їхати, і на камені дивитися. Всі будуть їхати до церкви. Он говорили, що потрібно музеєфікувати Успенський собор, але коли його відреставрували, всі були дуже вражені", - говорить прес-секретар УПЦ (МП) Василь Анісімов.

"Мене вже одного разу зурочили, і я ледь не помер. Навіть не знаю, хто це може бути", - сказав Целовальник. У підсумку засідання вирішили перенести.

Газета зазначає, що "обидва проекти, через які розгорілася суперечка, по своєму гарні".

"Перший варіант передбачає, що біля руїн побудують капличку, а сам фундамент накриють великим скляним хрестом, під яким буде музей з голографічними і справжніми експонатами (археологічними знахідками)", - йдеться у публікації.

"Другий проект, за який ратують церковники, передбачає будівництво храму у Візантійському стилі", - пише видання.

Нагадаємо, раніше про плани зведення платформи повідомив сам Целовальник, відповідаючи на інформаційний запит журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Церковники прокляли головного архітектора Києва за Десятинну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути