пʼятниця, 14 січня 2011 14:33

Інтелігенція ще сподівається, що Янукович візьметься за забудовників

Інтелігенція ще сподівається, що Янукович візьметься за забудовників

Сьогодні у столичному агентстві РІА "Новини" представники інтелігенції оприлюднили відкрите звернення до президента Віктора Януковича з приводу незаконного будівництва у столиці.

Під ним вже підписалися письменники Сергій Жадан, Василь Шкляр, Оксана Забужко, художник Владислав Ярко, співаки Олег Скрипка та Каша Сальцова, художній керівник "Молодого театру Станіслав Моїсеєв.

"Ми вимагаємо зупинити всі будівництва, які порушують регламент вимог. Ввести мораторій на будівництво в охоронних зонах Софії Київської та Лаври, зобов'язати забудовників розібрати зайві будівлі та поверхи. Примусити державну службу з охорони культурної спадщини оприлюднити державний реєстр нерухомих пам'яток України та Києва, оприлюднювати будь-які його зміни. Просимо створити громадську експертизу з незалежних фахівців, яка контролюватиме рішення чиновників держслужби", - розповів представник громадської ініціативи "Збережемо старий Київ" Ігор Луценко.

Також у зверненні йдеться про необхідність зберегти за руїнами Десятинної церкви статус заповідника, виключити можливість капітального будівництва на цьому місці та припинити виселення музеїв з території Києво-Печерської лаври.

"Ми просимо президента накласти вето на редакцію закону про регулювання містобудівної діяльності, яку вчора прийняли депутати. Адже вона дозволяє забудовнику не звертати увагу на експертизу органів охорони історико-культурної спадщини та скасовує обов'язковість громадських слухань. Тепер обмежено коло чиновників вирішуватиме, що робити з пам'ятками", - додав Луценко.

Тиждень збиратимуть підписи до звернення, наступної п'ятниці його передадуть до Адміністрації президента.

"Перед новорічними святами був знесений старовинний будинок по вулиці Сагайдачного, 1, проект якого розробляв видатний архітектор Микола Казанцев. Тепер хочуть знести будинок на Ярославовому валу, який у народі називають "замок барона". Влада може відмовитися від продажу цього будинку, натомість зруйнувати якісь інші споруди", - сказав києвознавець Микола Кальницький.

Нагадаємо, під Новий рік нишком знесли пам'ятку архітектури – особняк 1909 року на Поштовій площі.

На черзі можуть бути будівлі по вулицях Софіївська, 20, 21 (навпроти дзвіниці Софійського собору); Сковороди, 1, будинок київського війта Г. Киселевського; Великій Васильківській, 50 (будівля в стилі модерн); садиба Мурашка (чотири будинки на вулиці Малій Житомирській, 1909 року будівництва); садиба Меленського (вул. Хорива, 13/11);

Будинок Сікорського (Ярославів Вал, 15б); Млин Бродського на Поштовій площі тощо.

Долю деяких ще приховують, але за іншими вже є проекти забудови і рішення Київради про передачу землі.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Інтелігенція ще сподівається, що Янукович візьметься за забудовників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути