четвер, 19 травня 2011 13:59

Першу муровану церкву на Русі освятили в Києві

Першу кам'яну церкву на Русі освятили в Києві 25 травня 996 року. Того ж дня князь Володимир Великий звелів: "Даю церкві цій Пресвятої Богородиці від майна мого та від міст моїх десяту частину", - переказує літописець Нестор. Тож у народі її назвали Десятинною.

Храм став князівською усипальницею. 1011 року тут поховали дружину Володимира Великого візантійську царівну Анну, а 1015-го - самого князя. Сюди ж із Вишгорода під Києвом перенесли й останки княгині Ольги.

Десятинна церква простояла до грудня 1240 року. Тоді, під час навали військ монгольського хана Батия, у ній замкнулися останні оборонці Києва й зацілілі жителі міста. Людей у храм набилося стільки, що під їх тягарем завалилися церковні хори та стіни, свідчить літописець. Останні впали, припускають науковці, від ударів монгольських "пороків"-таранів.

 

Воротар Лев Яшин зіграв у прощальному матчі

На московському стадіоні "Лужники" 27 травня 1971-го відбувся прощальний матч 41-річного воротаря Льва Яшина. Подивитися його прийшли 103 тис. глядачів. Збірна московського "Динамо" зустрічалася із символічною збірною світу. У її складі зіграли легендарні футболісти: англієць Боббі Чарльтон, бразилець Еузебіу, німець Ґерд Мюллер. Тодішній "король футболу" Пеле просив у телеграмі перенести матч на червень: його клуб "Сантос" у цей час проводив комерційні матчі в Болівії. Йому відмовили. Пеле знову телеграфував - із вибаченням, що не може прибути.

До матчу 75-тисячним накладом випустили брошуру з віршами Роберта Рождественського. Там були такі рядки:

Хвалебные слова всегда банальны.

Я славлю ощущение броска...

Года летят и каждый - как пенальти,

Который ты возьмешь наверняка.

Яшин після перерви пішов на лаву запасних, утримавши свої ворота "сухими". Матч закінчився з рахунком 2:2.

Після завершення кар'єри Яшин став тренером, працював у московському "Динамо" начальником команди. Багато курив. Після 50 років у нього почалася гангрена на лівій нозі. 1984-го її ампутували.

- Це було страшним нещастям, бідою для нього і для всіх, - розповідала Валентина Яшина, дружина футболіста. - Коли ми зустрілися в реанімаційному відділенні госпіталю на ранок після операції, він напівлежав у шезлонгу, ще відходив від наркозу. Але вже усвідомлював, що сталося. Побачив мене, заплакав, жестом показав: мовляв, ось я тепер який. Я прошепотіла на вухо: "Льово, я знаю, як тобі зараз боляче й на душі тяжко. Але тобі ж не всю ногу відрізали. Головне, ти як був мужиком, так ним і залишився".

Після ампутації Лев Яшин не перестав курити. Помер у 60. Міжнародна федерація футбольної історії та статистики IFFHS визнала його кращим воротарем XX ст.

 

 

1995 членів екіпажу німецького лінійного корабля Bismarck загинули 27 травня 1941-го після його потоплення в Атлантиці суднами британського флоту. Крейсер Dorsetshire та есмінець Maori витягнули з води 110 німецьких моряків. Урятованих могло би бути й більше, але британці спішно відступили, бо поруч з'явилася німецька субмарина. Капітан Bismarck'а Ернст Ліндеманн залишився на своєму кораблі. Британці помітили судно п'ятьма днями раніше у Данській протоці й вели аж до французького узбережжя. За цей час німцям удалося потопити британський лінійний крейсер Hood із 1414 членами екіпажу.

99,82 метрів пролетіла виноградина, яку 27 травня 1991 року кинув американець зі Східного Бостона Джеймс Деді. А його колега Пол Джей Тавілла зумів спіймати її ротом. Обоє потрапили до Книги рекордів Гіннеса. За шість років до того Тавілла спіймав ротом виноградину, яку кинули із 38-поверхової будівлі  158,5 м заввишки.

 

"Соціалістичний реалізм" - цей термін на позначення нового творчого методу в мистецтві вперше вжитий у всесоюзній "Литературной газете" від 23 травня 1932 року. Його автором вважають голову щойно створеної Спілки письменників СРСР Івана Гронського.  Соцреалізм вимагав "правдиво зображати буття у його революційному розвитку". "Історична конкретність художнього зображення дійсності повинна поєднуватися із завданням ідейної переробки й виховання в дусі соціалізму", - ішлося у програмному визначенні на першому з'їзді Спілки письменників. Самого Івана Гронського 1938-го заарештують, він 16 років відбуде в таборах.

 

 

При заходженні на посадку в київському аеропорту "Жуляни" 23 травня 1974 року розбився літак Як-40, що виконував рейс із Риги. Загинули четверо членів екіпажу та 25 пасажирів. На той час це була друга за кількістю жертв аварія Як-40 (на малюнку). Перша сталася 1973-го в Семипалатинську в Казахстані - 32 загиблих. Названо дві версії про причину київської аварії: отруєння екіпажу чадним газом або неправильне встановлення тиску смуги аеропорту. За неофіційними ж даними, у кабіну літака поцілила "болванка" - артснаряд без заряду вибухової речовини - з полігону в Лютежі, що на північ від Києва.

23 травня 1987-го в СРСР перестали глушити радіостанцію "Голос Америки". Її прослуховування обмежували з 1948-го. Якось Микиту Хрущова на Заході запитали, чому в Союзі глушать передачі їхніх радіостанцій.

- Радянський народ не хоче їх слухати, - не змигнув оком перший секретар ЦК КПРС.

У часи перебудови на технічне обслуговування "глушилок" забракло грошей.

Міністерство шляхів Української держави 29 травня 1918 року видало наказ про заснування на залізницях курсів українознавства. Він з'явився через 12 днів після розпорядження міністра шляхів про запровадження діловодства в його відомстві державною мовою - українською. При вивченні мови лекційним способом кількість слухачів не могла перевищувати 60 осіб. На станціях, де було менш як 60 працівників, навчання мало відбуватися на сусідніх станціях.

 

Зараз ви читаєте новину «Першу муровану церкву на Русі освятили в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути