Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2016 20:52

"Досить пити кров добровольців!" - активісти палили фаєри під Генпрокуратурою
10

Фото: Ксенія Пантелєєва

"Досить пити кров добровольців" - скандували активісти і поливали кров'ю будівлю Генеральної прокуратури у Києві.

29 липня під стінами Генпрокуратури України відбулась акція на підтримку підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини Андрія Медведька і Дениса Поліщука. Активісти палили фаєри та облили двері свинячою кров'ю.

Вранці екс-боєць батальйону "Гарпун" і ДУК 26-річний Андрій Медведько та колишній комвзводу 54-го розвідбату 26-річний Денис Поліщук їдуть на допит в УБОЗ. Їх екстренно викликають правоохоронці. На час проведення акції зв'язку з ними немає.

О 14:00 активісти збираються під головним входом до будівлі ГПУ. Несуть великий чорний плакат з фотографією Медведька і Поліщука і написом "Свободу патріотам". Вилаштовуються прямо під дверима. Приєднуються й інші з плакатами "Свободу Медведьку і Поліщуку", "Гущесова на нари". Навколо збираються бійці батальйонів "Донбас", "Правий сектор", активісти, журналісти та народні депутати: Ігор Луценко, Єгор Соболєв, Павло Костенко, Семен Семенченко.

22-річний боєць полку "Миротворець", активіст Сергій Бондар бере рупор.

"Ми вважаємо, що головним відповідальним по фабрикації цієї справи нині є прокурор Гущесов. Ми збираємось привернути увагу нового керівництва до безчинств щодо розслідування вбивства Бузини, у рамках якого незаконно переслідують добровольців Андрія Медведька і Дениса Поліщука. Вимагаємо об'єктивного розслідування, зняття тиску щодо цих хлопців, бо уже всій країні зрозуміло, що вони невинуваті. Прокуратура обмежує участь захисників підозрюваних у цій справі, що є порушенням. Ми протестуємо проти побиттів, які неодноразово вже траплялись, у тому числі останнього побиття КОРДом. Також вимагаємо відставки Гущесова, який санкціонував побиття та незаконні слідчі дії проти хлопців. Це людина, яка ненавидить добровольців та патріотів", - каже він.

Він також нагадує про побиття Медведька в Поліщука 12 липня спецназом КОРД. Тоді у хлопців незаконно відібрали ДНК для судового розслідування. Їх побили та затримали. Дісталося й активістам, які приїхали підтримати підозрюваних. Декількох побили, Бондаря з побратимом затримали і везли в автобусі на Байковий цвинтар, при цьому били й катували, погрожували вбити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Били прикладами, ліктями по потилиці" - спецназ КОРД побив активістів

У цей час до рогу будівлі ГПУ прибуває загін Нацгвардії. Близько 20 бійців стають біля стіни, але до активістів не наближаються.

До рупору виходить народний депутат "Батьківщина" 37-річний Ігор Луценко.

"Ми виходимо сюди показати, що не боїмося та допомагаємо один одному. Звертаюсь до свого однофамільця. Пане Луценко, скільки років ви провели в СІЗО за неправдивими обвинуваченнями? Я хочу, щоб цей ваш досвід не пройшов дарма. Щоб ви одумались та зробили очищення".

Завершує промову словами "Слава Україні!". Після нього до громадськості звертається нардеп фракції "Самопоміч" 39-річний Єгор Соболєв.

"Зараз не йдеться про Андрія, Дениса, Батю (комбат "Айдару", якого нещодавно звинуватили у бандитизмі - ред.) чи ще когось, а про вас. Ці люди захистили вас. Захистили наше право бути українцями, мати незалежну державу. І зараз вони потребують нашого захисту. Коли суспільство виходить захищати своїх героїв, суддям і прокурорам страшно", - каже він.

Виступають також депутат Київради, герой оборони Дебальцевого Володимир Назаренко, боєць "Карпатської Січі" і депутат Київради Юрій Сиротюк.

"Питання вирішиться, коли об'єднаються люди з різних ініціативних груп. Ті, у кого незаконно закривають товаришів. Ті, на якого намагаються списати резонансні справі. Ті, у якого ця шваль віджимає майно. Ті, кому не подобається, що прокуратура давно стала загрозою національної безпеки. Зараз країну штовхають до капітуляції", - каже колишній комбат "Донбасу" і нардеп 42-річний Семен Семенченко.

У цей час ліворуч від входу стають четверо активістів у білих халатах, масках та бахілах. Після останньої промови вони підбігають до дверей ГПУ і заливають сходи свинячою кров'ю. Роздається специфічний запах. У цей же момент інші активісти запалюють фаєри та тричі скандують: "Свободу патріотам", "Досить пити кров добровольців", "Свободу героям війни".

"Це невелике інсценування символізує той самий КОРД, який вже набув слави Беркута. І ми хочемо показати, що крові у нас багато. Якщо вони її хочуть, то отримають. Але ми тримаємо все на контролі", - каже 22-річний активіст Сергій Мазур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювані у вбивстві Бузини розповіли, як у них силоміць брали аналізи ДНК

Ініціативна група, у складі якої нардепи Ігор Луценко, Павло Костенко, активіст Сергій Бондар, активістка з Фастова та журналіст, вирушають до генпрокурора Юрія Луценка. Заходять у будівлю через приймальну. Там двоє нацгвардійців перевіряють речі і пропускають.

Однак пізніше кажуть, що генпрокурор зайнятий і просять зачекати в коридорі. Нардепам дозволяють залишитись під кабінетом Луценка.

Приблизно за півгодини до залитого кров'ю входу приїздить слідчо-оперативна група. Вони збирають кров на експертизу. Коментарі не дають і швидко їдуть.

Після них з'являються прибиральниці з віниками. Чоловік зі шлангом починає поливати сходи біля дверей.

Через півтори години очікування нардепи Луценко і Костенко потрапляють на зустріч до генпрокурора. Інших членів групи не запрошують.

Депутати виходять незадоволені розмовою. Активісти передають письмову вимогу до Юрія Луценка. Нацгвардії під ГПУ вже немає.

"Ми обмінялися думками про розслідування справи Бузини. Передали усну і письмову вимоги людей, які вийшли під Генеральну прокуратуру. Він проінформований про позицію громади щодо тих кричущих порушень деяких слідчих дій. На сьогодні це політична відповідальність Юрія Луценка, щоб все, що відбувалось у справі Бузини, контролювалось законом. Якщо ні, то така вже його позиція. На мій погляд, не було достатнього порозуміння. Ми обговорили загальну ситуацію, яка склалася навколо справ щодо учасників бойових дій на сході. Виявилось, що прокуратура не веде облік цих учасників. Що сталося на передовій - це військова прокуратура, в тилу - то всі інші. Для прокуратури немає такої категорії, як добровольці. Люди бачать, що захисників пресують, а для прокуратури всі однакові. Батьківщина у великій небезпеці. Усім добровольцям треба об'єднуватись", - зазначає Ігор Луценко.

У цей час вже заявили про брифінг Юрія Луценка щодо цієї акції.

Ініціативна група залишає будівлю ГПУ. Головний вхід вже майже відмитий.

Активісти передають інформацію, що Медведька і Поліщука вже відпустили з допиту.

"З ними все добре. Цікаво так склалось, що їх викликали саме на час акції", - каже Бондар. Він зазначає, що хлопці побоюються за своє життя.

26 липня Медведько і Поліщук записали відеозвернення, у якому зазначили про це.

"Якщо з нами трапиться якийсь нещасний випадок, збройний напад - ми вбачаємо в цьому дії так званих правоохоронних органів. Оскільки на те є певні причини", - заявили вони.

Нагадаємо, журналіста Олеся Бузину вбили 16 квітня 2015 року на вулиці Дегтярівській у Шевченківському районі Києва біля будинку, де він мешкав. За даними МВС, він загинув від поранень в груди і голову з пістолета ТТ, кулями калібру 7,62.

У червні Медведька та Поліщука затримали за підозрою в умисному вбивстві.

9 грудня 2015 року суд відпустив під домашній арешт Дениса Поліщука, а 31 грудня - Андрія Медведька.

28 січня 2016 року Андрію Медведьку Печерський суд змінив цілодобовий домашній арешт на частковий з 19:00 до 8:00.

У квітні-травні цього року суд відпустив підозрюваних за відсутністю доказів їх провини.

Зараз ви читаєте новину «"Досить пити кров добровольців!" - активісти палили фаєри під Генпрокуратурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути