вівторок, 12 липня 2016 22:24

"Били прикладами, ліктями по потилиці" - спецназ КОРД побив активістів
13

Сергій Бондар, боєць полку "Миротворець"
Фото: Ксенія Пантелєєва

"Бий майданутих", - казали правоохоронці, коли били в автомобілі активістів. 12 липня у Києві спецпризначенці нового підрозділу КОРД побили та затримали активістів, які прийшли захистити Андрія Медведька та Дениса Поліщука. Обох торік підозрювали у вбивстві журналіста Олеся Бузини.

Вдень екс-боєць батальйону "Гарпун" і ДУК 26-річний Андрій Медведько та колишній комвзводу 54-го розвідбату 26-річний Денис Поліщук прибувають до київського УБОЗ (Управління боротьби з організованою злочинністю МВС - Gazeta.ua) дати свідчення щодо їхнього побиття правоохоронцями у 2015 році. Разом з ними приїздять адвокати.

У прокуратурі їм повідомляють про постанову Печерського суду щодо примусового взяття зразків ДНК для розслідування вбивства журналіста. Медведько та Поліщук заявляють, що не відмовляються дати ці зразки, але лише законним шляхом. Хоча раніше суд заборонив це робити. Після їх відмови до кабінету вривається спецназ КОРД у білих халатах та б'є адвокатів і бійців. За словами затриманих, до побиття приєднується і прокурор Станіслав Гущесов.

"Адвокатів не випускали. Нас з Денисом поклали на підлогу. Заламали руки. Били, душили. Це відбувалось прямо у прокуратурі, в кабінеті номер тринадцять. Деяких вдалося впізнати - це колишні співробітники "Беркуту". Зараз я переживаю за своє життя, тому що мене сьогодні ледь не вбили", - розповідає 26-річний Андрій Медведько.

"Сьогодні відбулося катування і приниження нашої гідності. Увірвалися невідомі люди, почали бити адвокатів, нас. Після чого заломили - шестеро людей на одну. Різали пальці. Ми вважали, що нас хочуть вбити", - додає 26-річний Денис Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювані у вбивстві Бузини розповіли, як у них силоміць брали аналізи ДНК

Один з адвокатів Сергій Войченко встигає зняти бійку на відео та викласти у Facebook. І до будівлі УБОЗ прибувають активісти С14 та бійці ДУК. До них приєднуються депутати: Ігор Луценко, Володимир Парасюк, Олег Петренко, Павло Костенко, Володимир Бохняк тощо. Відбуваються сутички з правоохоронцями. Активісти не знають, де Медведько та Поліщук. Вони піднімають тривогу.

Приїздить автобус "Беркута". Номери на ньому відсутні.

"Загубились", - відповідає на питання журналістів про номерний знак один з силовиків, який вийшов з автобусу покурити.

Активісти намагаються прорватись до будівлі. Знову сутички. Правоохоронці стримують натиск та затримують двох хлопців. Бійця полку "Миротворець" 22-річного Сергія Бондаря та його друга Олеся саджають в мікроавтобус і вивозять. У машині їх б'ють. Біля Байкового кладовища колеса виявиляються пробиті, тому він зупиняється. Дорогу в цей час блокують активісти та депутати.

"Зніми маску та назови прізвище", - кричить народний депутат 29-річний Володимир Парасюк до спецпризначенців КОРДу, які стоять біля мікроавтобусу у балаклавах та камуфляжі. На питання про імена вони не відповідають. Парасюк намагається стягувати з них балаклави. Один раз йому це вдається. Однак правоохоронець ховає обличчя від камер та швидко повертає маску.

Силовики непомітно від активістів переводять затриманих в іншу машину та везуть до Голосіївського РВВС.

Депутати разом в адвокатами рушають до київської прокуратури. Активісти - до РВВС. Поліція нікого не пускає всередину. Близько 20 людей чекають на вулиці, вимагають звільнення затриманих.

У цей час надходить інформація, що Медведько та Поліщук в лікарні. У них численні гематоми та синці, переломів немає.

За годину Бондаря та його побратима відпускають через відсутність приводу затримання.

"Ми виявили осіб (серед правоохоронців - ред.), які були причетні до нападу на Медведька і Поліщука. Побігли за ними. Вони напали і на нас. Мене і побратима викрали. Але в мікроавтобусі, в якому нас везли, дивним чином були пошкоджені колеса. Далеко він поїхати не міг. Зупинились біля Байкового кладовища, вони сказали: "Зараз підемо вас закопувати". Били прикладами, ліктями, руками. Били не по обличчю, а по тих частинах тіла, які приховані. Основні заклики у них були: "Бей майданутих" і "Не бий по обличчю". Мене намагались притулити головою до колін. Так зламали ніс. І завдали струс мозку. Постійно велись розмови, що вони представники колишнього "Беркута" і нічого не змінилось", - каже Бондар.

За його словами, правоохоронці вигадували, які статті можна йому призначити.

"Вирішили підвести 364-ту і 365-ту статті Кримінального Кодексу за зловживання службових повноважень", - розповідає він.

Після звільнення Бондар зв'язується з адвокатами з питаннями про подальші дії.

Медведько та Поліщук наразі вільні.

Нагадаємо, журналіста Олеся Бузину вбили 16 квітня 2015 року на вулиці Дегтярівській у Шевченківському районі Києва біля будинку, де він мешкав. За даними МВС, він загинув від поранень в груди і голову з пістолета ТТ, кулями калібру 7,62.

У червні Медведька та Поліщука затримали за підозрою в умисному вбивстві.

9 грудня 2015 року суд відпустив під домашній арешт Дениса Поліщука, а 31 грудня - Андрія Медведька.

28 січня 2016 року Андрію Медведьку Печерський суд змінив цілодобовий домашній арешт на частковий з 19:00 до 8:00.

У квітні-травні цього року суд відпустив підозрюваних за відсутністю доказів їх провини.

Зараз ви читаєте новину «"Били прикладами, ліктями по потилиці" - спецназ КОРД побив активістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути