середа, 10 вересня 2014 16:00

Зниклий корабель Франкліна знайшли через 160 років в Арктиці
5

Сер Джон Франклін і його команда були захоплені в 1847 році, картина
Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер
Джон Франклін
HMCS Kingston бере участь в пошуку

В Арктиці канадці виявили судно експедиції Джона Франкліна. Унікальну знахідку вже охрестили найбільшим археологічним відкриттям світового масштабу.

Добре збережені залишки одного з історичних судів лежать на глибині 11 метрів в протоці Вікторії, неподалік від острова Кінг-Вільям. Їх дослідили за допомогою дистанційно керованого підводного апарату.

Прем'єр-міністр Канади, у водах якої знайшли уламки, Стівен Харпер оголосив про те, що один з двох британських дослідних кораблів, що зникли в Арктиці більше 160 років тому, нарешті знайшли. У дослідників є фотографії, які підтверджують, що це точно корабель арктичної експедиції Джона Франкліна.

"Я радий повідомити, що експедиція в протоці Вікторії цього року розкрила одну з найбільших таємниць Канади, виявивши одне з двох суден, що належать експедиції Франкліна, - заявив Харпер. - Виявлення першого судна, безсумнівно, підкаже нам, в якому напрямку шукати другий корабель. Можливо, досить швидко ми зможемо дізнатися, що ж сталося з екіпажем експедиції".

Нагадаємо, що зникнення кораблів стало причиною однієї з найбільш тривалих пошукових операцій в історії: вона велася майже безперервно з 1848 року і донині. Таємниця зникнення експедиції розбурхує уяву вже багатьох поколінь, адже ніхто не знає напевно, що саме сталося з екіпажем. Тепер вчене співтовариство сподівається, що унікальна знахідка допоможе пролити світло на одну з таємниць історії.

Зараз ви читаєте новину «Зниклий корабель Франкліна знайшли через 160 років в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути