середа, 14 травня 2014 15:35

Уламки судна Колумба знайшли біля берегів Гаїті

Більш ніж через 500 років після краху біля берегів Гаїті "Санта Марії" - флагманського корабля, на якому Колумб в 1492 році відкрив Америку, знайдено його залишки. Знахідка в Карибському морі може стати одним з головних підводних археологічних відкриттів в історії.

Автор: itar-tass.com
  Модель флагманського корабля "Санта Марія"
Модель флагманського корабля "Санта Марія"

Результати підводних досліджень, проведених нещодавно групою американських археологів-підводників під керівництвом Барры Кліффорда, дозволяють, за його словами, "практично з повною впевненістю стверджувати", що нарешті знайдені залишки легендарної "Санта-Марії".

Підтверджують це карти тих часів, записи про корабельну аварію з щоденників самого Колумба, а також вивчення фотографій залишків корабля, зроблених ученими в 2003 році, разом з результатами спостережень під час останніх занурень. Археологи-підводники перевірили близько 400 об'єктів, що зацікавили їх, на дні біля північних берегів Гаїті, досконало вивчили підводну топографію.

Дослідники проаналізували фотографії знарядь, що знаходилися на кораблі, і виявили схожість з описом гармат, які були на озброєнні "Санта-Марії".

"Усі отримані нами географічні, топографічні і археологічні дані дозволяють практично з повною впевненістю заявити, що ми знайшли залишки флагманського корабля Христофора Колумба, - сказав Кліффорд. - Ми вже сповістили владу Гаїті про відкриття. Ми сподіваємося на допомогу і постараємося дістати з дна фрагменти корабля, які найбільше збереглися, передати їх владі".

Історія корабля

Автор: itar-tass.com
 

Судно "Санта-Марія" - це однопалубний трищогловий корабель, на якому Христофор Колумб в 1492 році відкрив Америку.

"Санта-Марія" була побудована на іспанських верфях в другій половині XV століття. У 1492 році Христофор Колумб узяв його в оренду і відправився у супроводі ще двох кораблів - "Пінта" і "Нінья" - в експедицію з метою пошуку короткого торгового шляху в Індію.

14 жовтня експедиція висадилася на Багамських островах, що і вважається офіційною датою відкриття Америки.

У ніч на 25 грудня "Санта-Марія" розбилася об рифи і затонула. Колумб і його команда на кораблях, що залишилися, повернулися в Іспанію.

Зараз ви читаєте новину «Уламки судна Колумба знайшли біля берегів Гаїті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути