пʼятниця, 29 серпня 2014 10:14

Фінікійський корабель з товарами знайшли на дні Середземного моря

Уламки фінікійського торгового корабля знайшли неподалік від острова Гозо (Мальта), на глибині 120 м у Середземному морі.

Автор: naked-science.ru
  Уламки фінікійського торгового корабля
Уламки фінікійського торгового корабля

Знахідку зробили ​​ще кілька місяців тому, але вчені зберігали її в таємниці. Вона багато може розповісти про життя в стародавній Фінікії.

Вчені датують судно приблизно 700 роком до н. е. Вік був датований за формою знайдених біля нього амфор, а також з інших деталей. "Було нелегко тримати відкриття в таємниці. Хотілося кричати про сенсацію на кожному розі", - розповів Тімоті Гамбіно, мальтійський археолог, керівник експедиції

Фінікійці згадуються в Біблії під назвою ханаанеї. Народ ханаанеїв відноситься до семітської групи, він проживав на узбережжі Середземного моря, в Сирії та Лівані в ХVI-III століттях до н. е. Це були дуже досвідчені і вмілі мореплавці і торговці. Саме така торгова галера, яку виявили археологи, свого часу розвозила всілякі товари по всьому Середземномор'ю.

Уламки фінікійського торгового корабля знайшли неподалік від острова Гозо (Мальта), на глибині 120 м. Ділянку моря, де знаходиться галера, ретельно дослідили - в цьому вченим допоміг локатор, підводні човни і апарати з дистанційним управлінням, які й дозволили фахівцям зробити майже 8 тис. знімків.

Вченим вдалося розгледіти приблизно 50 амфор, 20 каменів з лави, які призначалися для того, щоб товкти зерно. А ось увесь інший вантаж, так само як і сам корабель - за стільки тисячоліть встигло занести піском і мулом. Між тим, дослідники вважають, що в надрах судна лежить ще не менше 300 амфор.

Дістати з дна моря настільки цінну знахідку необхідно, але це пов'язано з великими труднощами, у зв'язку з тим, що судно покоїться занадто глибоко.

Зараз ви читаєте новину «Фінікійський корабель з товарами знайшли на дні Середземного моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути