вівторок, 02 квітня 2013 16:07

Всі знання про короля Артура для нас є втраченими - історик

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Титульна сторінка книжки — Sir Thomas Malory's. "History of King Arthur and His Knights of the Round Table, Edited for Boys by Sidney Lanier" (New York, Charles Scribner's Sons, 1922)
Титульна сторінка книжки — Sir Thomas Malory's. "History of King Arthur and His Knights of the Round Table, Edited for Boys by Sidney Lanier" (New York, Charles Scribner's Sons, 1922)

Історичну справжність Короля Артура не доведено, але історики продовжують шукати його прототипи, а також реальні історичні події, на яких могли бути засновані й міфи легенди про нього. У новій книзі "Світи Артура" Гай Голсалл критикує такі спроби, називаючи їх "псевдо-історіями" про те, ким же насправді був Артур. Автор дає власний історичний огляд світу Артура - Британії кінця 4-початку 6 століття, а також піднімає більш глобальну проблему професійного підходу до минулого: історики, незважаючи на уважне і акуратне вивчення фактів, часто готові спотворювати минуле заради збереження його романтики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські вчені знайшли легендарний Круглий стіл короля Артура

Голсалл аналізує джерела, в тому числі "Історію бриттів" Гальфріда Монмутського і "Про погибелі Британії" Гільди Мудрого. Він доходить висновку, що їх не можна вважати достовірними в тому, що стосується відомостей про короля Артура. Перший літопис ненадійний і суперечливий в датах, другий є за своїм жанром не історичним оповіданням, а проповіддю. Голсолл зазначає, що навіть якщо Артур коли-небудь існував, його історична діяльність і значення для нас втрачені.

Автор: Фото: polit.ru
  Пам'ятний знак на місці, де були знайдені нібито останки Артура
Пам'ятний знак на місці, де були знайдені нібито останки Артура

Гай Голсалл не першим висловив скептичний погляд з приводу історичності артурівських переказів. Відомий англійський історик Джон Майрс, наприклад, писав: "Додаючи що-небудь до констатації того факту, що Артур існував і бився з саксами, ми неминуче віддаляємося від історії в сферу вигадки".

Треба визнати, що сказання про Артура захоплювали "в сферу вигадки" чимало людей, призводячи навіть до появи підробок і фальсифікацій історичних джерел. У 12 столітті, яке зараз археологи називають "золотим століттям середньовічних підробок", образ Артура виявився затребуваним для створення включення в генеалогію нормандської аристократії. У той час в Англії поширилося переказ, що оголошує короля Артура нащадком Йосипа Аримафейського, який, нібито, разом з апостолом Пилипом добрався до Англії.

Праця Гальфріда Монмутського, що з'явився в 1130-х роках, надихнула ченців абатства в Гластонберрі, які 1191 року на кладовищі виявили три труни зі скелетами двох чоловіків і жінки, а також свинцевий хрест. Хроніст повідомляє, що у жінки була золота коса, що чудово збереглася. Вона розсипалася на порох, коли один з ченців необережно доторкнувся до неї. Один з чоловіків був великого зросту, а на його гробі, нібито, лежав свинцевий хрест з написом: "Hic iacet sepultus inclitus rex Arturus in insula Avellania" ("Тут похований знаменитий король Артур на острові Авалон").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше вчені знайшли могилу міфічного друїда

Було оголошено про виявлення останків Артура, його дружини Гвіневери і племінника Мордреда. Останки перенесли в мармурову усипальницю. Відкриття могили Артура привернуло до монастиря нових прочан і багаті пожертви. Жителі інших країн, за свідченням хроніста, дивувалися, навіщо англійські паломники прагнуть до Палестини, хоча в їхній країні є така святиня. Але, за оцінками сучасних науковців, поховання не могло належати зазначеним героям, а хрест, як повідомляє археолог Л. А. Бєляєв у монографії "Християнські старожитності", був підробкою 10 століття, взятої ченцями з кладовища і доданої до знайдених останках для додання достовірності.

Гай Голсалл, відкидаючи романтичні "псевдо-історії", вважає, що набагато важливіше вивчати той світ, в якому король Артур ймовірно міг жити. Він розглядає Британію як частину європейського співтовариства після падіння Римської імперії і залучає нові письмові та археологічні свідчення, щоб знайти шляхи для кращого розуміння даного періоду.

"Багато будуть незадоволених моїм підходом, - говорить автор. - Але я вважаю, що він набагато цікавіший, ніж полювання за відповідями на запитання без відповідей. Зрештою, факти більш дивні, ніж вигадка".

Зараз ви читаєте новину «Всі знання про короля Артура для нас є втраченими - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути