вівторок, 15 січня 2013 11:37

Місце доленосної в історії Англії битви можуть змінити

Автор: Фото: ru.wikipedia.org
  Флот Вільгельма Завойовника. "Гобелен з Байо", 11 століття
Флот Вільгельма Завойовника. "Гобелен з Байо", 11 століття

Група англійських істориків, зібраних товариством Battlefields Trust, проводить розгляд нових версій щодо місця дії знаменитої битви при Гастингсі, пише газета "Дейлі телеграф". На цю роль претендують відразу три місця. Згідно з офіційною версією, битва відбулася на місці нинішнього абатства Баттл, за 11 км. на північний захід від міста Гастингс. Крім того, за версією історика Джона Грехана, бій міг статися в районі Калдбек Хіллу, на півтора кілометра північніше. Нарешті, історик Логін Остін вважає, що бій відбувся в районі населеного пункту Краунхерст.

"Ретельно вивчивши докази, представлені паном Остіном, і розглянувши погляди інших істориків й археологів, Battlefields Trust на даному етапі не вважає за можливе підтримати версію Остіна, що битва при Гастингсі відбулася в районі Краунхерста", - йдеться в заяві Battlefields Trust після двомісячного вивчення версії Н . Остіна та консультацій з істориками й археологами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Круглий стіл короля Артура знаходився в Чеширі

Розгляд версії Н.Остіна став актуальним після недавніх акцій протесту проти будівництва в цьому районі автотраси, хоча будівництво не зачіпає безпосередньо жодне з передбачуваних трьох місць битви при Гастінгсі.

Версія Дж.Грехана буде вислухана наступного тижня. Однак, за словами "Дейлі телеграф", у вчених, які дотримуються традиційних поглядів на місце битви при Гастингсі, досі не було причин вважати, що місце абатства Баттл - неправильний вибір.

Дж.Грем і Н.Остін відмовляються визнавати, що битва при Гастингсі відбулася на місці майбутнього абатства Баттл. Однак Джон Грехан додає: "Твердої впевненості в жодному з цих місць немає. Але я вірю, що моя теорія обґрунтована і вимагає серйозного розгляду".

Битва при Гастингсі між англосаксонською армією короля Гарольда Годвінсона та військами нормандського герцога Вільгельма відбулася 14 жовтня 1066 і завершилася перемогою нормандських завойовників. Ставши вирішальним кроком у нормандському завоюванні Англії, битва при Гастингсі поклала початок кардинальним змінам у всіх сферах англійського середньовічного суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Місце доленосної в історії Англії битви можуть змінити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути