четвер, 09 серпня 2012 15:22

У Краснодарському краї археологи знайшли найдавніший зубний протез
5

На одній зі стародавніх кісток студентка Катерина Кожина виявила сліди протеза
Фото: Фото: 66.ru
Місце розкопок

На Кубані виявили щелепу, на якій стояв перший в світі зубний протез. Археологи знайшли останки людини, якій ремонтували зуби ще в 3 тисячолітті до нашої ери. Доcі вважалося, що робити протези людство навчилося вже в роки нашої ери.

На одній із стародавніх кісток студентка МДУ Катерина виявила сліди протеза. Цим останкам майже п'ять тисяч років. Вони з епохи бронзового століття. До сих пір вчені були впевнені: нічого подібного на таких стародавніх кістках бути не могло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

"Тут є така ось поверхня, яку ми не можемо ніяк пояснити, окрім як постановкою протеза. Бачимо, що тут вплив на поверхню відбувався протягом кількох років. Тобто це - не просто монетка, яка полежала там перед похованням", - зазначає студентка біологічного факультету МГУ Катерина Кожина.

Ці унікальні частини черепа вчені фонду "Археологія" знайшли ще в минулому сезоні неподалік від Анапи. Особливого значення цим останкам археологи тоді не надали.

"Ми багато працюємо, і не відразу доходить до відповідного фахівця. Не виключено, що коли з цими кістками працюватимуть хіміки, щось цікаве виявлять. Або коли ми склеїмо якісь речі, буде щось цікаве", - пояснює начальник Східно-Боспорської археологічної експедиції Микола Сударєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганські археологи знайшли унікальне поселення давніх людей

Тепер відомо, що останки належали чоловікові років 30. За всіма ознаками він був з багатого, знатного роду, так що цілком міг дозволити собі новітні розробки людства - зубні протези.

"Цей союз археології та антропології корисний. Ми бачимо матеріальну сторону життя, а антропологи - як людина прожила це саме життя. Коли з'єднуємо інформацію виходить повноцінна картина", - розповідає начальник краснодарської археологічної експедиції Олексій Іванов.

Саму бронзову або мідну пластину - зубний протез - археологам знайти не вдалося. Тепер до вивчення останків хочуть залучити лікарів. У крайовому клінічному стоматологічному центрі організували спеціальні збори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Хортиці археологи підняли на поверхню стародавній човен

"Швидше за все, це був банальний знімний протез, тобто він був викований з міді під будову щелепи і кріпився на зубах, які залишилися,  за типом знімного протеза", - каже завідувач хірургічним відділенням крайового клінічного стоматологічного центру Олег Цимбалов.

Досі вчені в усьому світі вважали, що перший зубний протез був зроблений лише дві тисячі років тому, на початку нашої ери. Анапська знахідка може перевернути всі уявлення про світову стоматології. Тепер ці останки передадуть вченим столиці, а молодий антрополог Катерина буде описувати свою сенсаційну знахідку в дипломній роботі.

Зараз ви читаєте новину «У Краснодарському краї археологи знайшли найдавніший зубний протез». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути