вівторок, 22 жовтня 2013 12:36

Спорудження пірамід викликало економічну кризу у давньому Єгипті
5

Фото: Фото: kulturologia.ru
Піраміди в Гізі
Внутрішній план піраміди
У царській усипальниці
Храм Рамсеса II

Будувати піраміди стародавні єгиптяни почали ще до початку писемної історії епохи Стародавнього Царства. Більш стародавні піраміди були набагато менших розмірів. Саме з початку епохи Стародавнього Царства єгипетські царі воліють бути похованими всередині піраміди. У цей період широко відомі такі будівлі як піраміда Джосера, Рожева Піраміда, піраміди в Гізі та піраміда Медуме.

Для спорудження гігантів були залучені всі сили та ресурси держави, а це, як правило, викликало економічний занепад. При цьому піраміди будувалися єгипетськими царями завжди і незважаючи ні на що: навіть у часи епідемій, голоду чи війни. Заморожувалося будівництво лише у виняткових випадках. Таким чином, затяжний похорон однієї людини, надзвичайно сильно навантажував економіку держави.

Будівництво піраміди починалося відразу ж після приходу до влади нового царя чи фараона, тому що займало десятиліття.

Останні дослідження показали, що піраміди будували зовсім не раби, як довго вважалося, а рядові єгиптяни, які на будівництві становили більшість. Фактично будівництвом піраміди займався мало не весь Єгипет. У районах пірамід були знайдені цілі міста робітників. Історікі вважають, що будівництво піраміди для жителів Єгипту було чимось на зразок трудової повинності, кожен повинен був кілька років відпрацювати на зведенні гробниці.

Будівництво пірамід мало і серйозні соціальні наслідки. Єгиптяни хоча і були змушені коритися волі правителя, м'яко кажучи, не схвалювали будівництво. І справа була зовсім не в примусі до праці, а в тому, що відірвані від свого домашнього господарства чоловіки, повертаючись додому, найчастіше бачили втрачений урожай або свій колись прибутковий бізнес у стані занепаду.

Через будівництво пірамід Єгипет не раз опинявся на межі "глобальної економічної кризи". Так, вже в часи будівництва піраміди Джосера, яку вважають першою пірамідою Стародавнього Єгипту, серед населення країни виникло обурення щодо нової пристрасті царя. Будівництво першої піраміди було ускладнене тим, що в країні фатально не вистачало каменю для її зведення, тому сировину доводилося добувати всіма можливими засобами. Так, в деяких давньоєгипетських записах зберігся єгипетський анекдот того часу про те, що цар змушує спати свою дочку з князями сусідів, щоб ті постачали в країну все більшою кількістю каменю. Мабуть цей жарт давніх єгиптян відображав всю жалюгідність економічної ситуації.

Крім того, зведення пірамід дуже "відволікало" царів і фараонів від ряду важливих завдань, зокрема, від розвитку держави.

Будували піраміди ще й в епоху Середнього Царства і навіть на початку епохи Нового царства. Однак поступово в Стародавньому Єгипті почали відмовлятися від подібних будівель. Історики вважають, що новатором в галузі поховань став Рамсес II, який вважав за краще перейти до храмових, підгорних поховань. До такого кроку його спонукала не тільки "дорожнеча" пірамід, але і важке становище Єгипту на початку епохи Нового царства.

Хоча в епоху Нового царства про піраміди майже забули, єгиптяни не втратили своєї тяги до гігантських споруд. Саме при Рамсесі II створювалися найбільші храмові комплекси, активно розвивалася скульптура. Крім будівництва, Рамсес провів реформування соціально-економічного устрою країни, приводячи Стародавній Єгипет епохи Нового Царства до своєї найвищої точки розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Спорудження пірамід викликало економічну кризу у давньому Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути