четвер, 18 липня 2013 13:34

Нельсон Мандела 18 років просидів в одиночній камері

Автор: Фото: anc.org.za
  Нельсон Мандела в 1937 году
Нельсон Мандела в 1937 году

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день Нельсона Мандели (Nelson Mandela International Day) - 18 липня, у день народження одного з найвідоміших борців з режимом апартеїду (расової дискримінації) у Південній Африці.

Цей день був заснований Генеральною асамблеєю ООН 10 листопада 2009 року на знак визнання внеску південноафриканського лідера в справу миру та боротьби за свободу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біле населення ПАР боїться смерті Мандели

Ставши на шлях боротьби з режимом апартеїду в Південній Африці, він отримав в 1962 р. свій перший термін - 5 років позбавлення волі. Незабаром додалися звинувачення в "диверсійної діяльності" і вирок став довічним. З 27 років ув'язнення 18 років Мандела відбував в одиночній камері на тюремному острові Роббен. Його ніщо не зломило. Довічний термін ув'язнення зрештою став президентським терміном.

У 1985 році Нельсон Мандела відкинув пропозицію президента ПАР Пітера Боти про звільнення в обмін на відмову від політичної боротьби. У 1990 році в умовах кризи системи апартеїду і приходу до влади Фредеріка де Клерка, який розпочав проводити в країні демократичні перетворення, Мандела був звільнений і в 1991 році очолив Африканський Національний Конгрес.

Відео, зняте після звільнення Мкандели у 1990 році



У 1993 році Нельсон Мандела і президент ПАР Фредерік де Клерк були удостоєні Нобелівської премії миру за зусилля покласти край апартеїду.

У 1994 році в Південній Африці були проведені перші загальнонаціональні вибори за участю африканської більшості, в результаті яких Нельсон Мандела став першим чорношкірим президентом ПАР.

Автор: Фото: AFP
  Нельсон Мандела під час своєї інавгурації в Преторії. 1994 рік
Нельсон Мандела під час своєї інавгурації в Преторії. 1994 рік

У 1996 році була розроблена і прийнята нова конституція ПАР, яка гарантувала всім південноафриканцям рівні права незалежно від расової приналежності, статі, релігійних переконань або сексуальної орієнтації.

В основі діяльності Нельсона Мандели знаходився християнський принцип прощення ворогів, саме він дозволив ворогуючим сторонам у ПАР почати діалог, який поступово перетворив республіку з країни "третього світу" в процвітаючу державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одяг від Нельсона Мандели продають за 86 доларів

Залишаючись на посаді президента країни, Мандела в грудні 1997 року пішов з поста лідера АНК, а на виборах 1999 роки не виставив своєї кандидатури на пост президента ПАР.

Відійшовши від державних справ, Мандела продовжував активну громадську діяльність: бував у лікарнях, виступав з лекціями, збирав з великих представників бізнесу гроші на благодійні потреби.

Зараз ви читаєте новину «Нельсон Мандела 18 років просидів в одиночній камері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути