середа, 15 травня 2013 11:17

Гробниця Слона виявилася храмом бога Мітри

Гробниця Слона виявилася храмом бога Мітри
Фото: zhelezyaka.com

Так звана гробниця Слона, розташована на території римського некрополя в Кармоні, Іспанія, не завжди використовувалася для поховання. Так вважають іспанські фахівці. Незвичайна будова структури і отвір, крізь який падають сонячні промені в період рівнодення, на думку дослідників, свідчать про те, що споруда була храмом Мітри (мітреум). Культ Мітри був особливо популярний серед солдатів-легіонерів. Подібні святилища часто розташовувалися поблизу римських табірних стоянок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ті, що ступають по воді" - найдавніше зображення фараона показує збір податків

На території некрополя в Кармоні є кілька поховальних споруд, побудованих в 1 ст. до н.е. - 2 ст. н.е. Одна з них відома як гробниця Слона, оскільки всередині неї знайшли статую у вигляді фігури цієї тварини. Призначення споруди довгий час було предметом суперечок у наукових колах. Щоб з'ясувати його первісне призначення, археологи з університету Пабло де Олавіде провели детальний аналіз структури. Дослідники з'ясували, що споруду перебудовували кілька разів, проте спочатку вона була зведена як мітреум. Пізніше храм використовували як місце для поховань.

Нещодавно науковці дійшли висновку, що отвір у споруді було зроблено аж ніяк не для простого освітлення камери. Як виявилося, в період рівнодення світло падало в центр камери. Фахівці вважають, що сонячні промені в цей момент висвітлювали статую Мітри, який вбивав бика. Крім того, розташування сузір'їв у 2 ст. також свідчить на користь висунутої гіпотези. Під час весняного рівнодення сузір'я Тельця з'являлося на сході, а сузір'я Скорпіона на заході. У період осіннього рівнодення спостерігалася зворотна картина. Телець і Скорпіон мали особливе значення в культі Мітри. Дуже часто на стародавніх зображеннях можна побачити, як Мітра вбиває бика, в той час як скорпіон відгризає статеві органи тварини.

Зараз ви читаєте новину «Гробниця Слона виявилася храмом бога Мітри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути