Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2013 15:48

Фізики довели позаземне походження давньоєгипетських прикрас

Автор: Фото: Open University
  Порожні циліндричні намистини, зроблені з металевого метеорита
Порожні циліндричні намистини, зроблені з металевого метеорита

Британські науковці встановили, що залізні прикраси віком більше п'яти тисяч років, знайдені неподалік від міста Аль-Гірза в Єгипті, були зроблені з метеорита. Дослідження артефактів опубліковано в журналі Meteoritics & Planetary Science, а короткий зміст статті переказує NatureNews.

Висновки вчених базуються на аналізі артефактів за допомогою скануючого електронного мікроскопа та комп'ютерного томографа. Дослідження показало, що в прикрасах міститься до 30 відсотків нікелю, а це характерно саме для металевих метеоритів. Крім того, в структурі металу була виявлена ??так звана відманштеттенова структура - характерний малюнок з великих кристалів, які формуються при повільному охолодженні всередині астероїдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюст Нефертіті встановив еталон краси

Дев'ять металевих намистин, що стали предметом дослідження, належать герзейскій культурі, - дуже давнього періоду історії навіть за мірками Єгипту. Ця культура існувала в четвертому тисячолітті до нашої ери. Однак, перші відомості про отримання заліза в регіоні відносяться тільки до 7 століття до нашої ери, а більш давні залізні артефакти в Єгипті вкрай рідкісні. Результати дослідження дозволяють припустити, що й інші подібні вироби отримані з метеоритів шляхом карбування.

Нещодавно інша група археологів розповіла про відкриття 35 пірамід царства Куш в Судані. Це царство існувало в Судані з 9 століття до нашої ери по 4 століття нашої ери і зазнало сильного культурного впливу Стародавнього Єгипту.

Зараз ви читаєте новину «Фізики довели позаземне походження давньоєгипетських прикрас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути