середа, 02 березня 2016 14:33

Користь і шкода граната - що треба знати перед тим, як з'їсти

Користь і шкода граната - що треба знати перед тим, як з'їсти
Фото: vizona.ru

У гранат входить багато вітамінів, мінералів та мікроелементів, необхідних людині. Корисними вважаються сік, кісточки і навіть шкірка цього східного фрукта. Однак, відомі і шкідливі властивості граната. Одна з них - здатність згубно впливати на емаль зубів.

Користь

- Гранат містить вітаміни: С - зміцнює імунну систему. Вітамін P - позитивно діє на судини. B6 - зміцнює нервову систему, а B12 - покращує кровотворення.

- Крім цього в гранаті ще безліч кислот, клітковина і танін. Танін має в'язку властивість і допомагає впоратися з діареєю.

- Дубільні речовини ефективні при туберкульозній, дизентерійній та кишковій паличках. Гранат є хорошим дезінфікуючим засобом.

- Він відмінно зміцнює стінки судин, нервову систему і кровообіг. Тому його часто рекомендують літнім людям і тим, хто переніс операцію.

- Його використовують як помічника при лікуванні і профілактиці простудних захворювань, щитоподібної залози, серцевих хвороб.

- Гранат рекомендують хворим на атеросклероз, малярію, недокрів'я і виснаження організму. Насичений вітаміни і мікроелементи фрукт допоможе впоратися з цими хворобами швидше.

- Якщо регулярно приймати плоди стиглого граната, то це допоможе природним шляхом знизити артеріальний тиск у хворих на гіпертонію.

- Регулярне додавання в свій раціон цього фрукта запобігає розвитку раку шлунка.

- Гранат допоможе тим, у кого бронхіальна астма і анемія.

- Сік допомагає виводити радіоактивні елементи з організму людини.

Шкода і протипоказання

- Сік граната протипоказаний тим, хто страждає на хронічні хвороби шлунка. Такі як гастрит з підвищеною кислотністю і виразкові хвороби. Не рекомендується вживати цей сік дітям до 1 року. У віці від 4 до 7 років концентрований сік бажано розбавляти водою.

-Магазинний гранатовий сік краще не купувати. Він може бути дуже шкідливим для людини через неприродні домішки деяких недобросовісних виробників.

- Приймаючи сік, важливо дотримуватися рекомендацій лікарів-стоматологів. Свіжовичавлений гранатовий сік згубно впливає на емаль зубів через вміст в ньому різних кислот. Щоб уникнути проблем із емаллю, слід розбавляти сік водою. Всі вітаміни при цьому збережуться. Після прийому рекомендується прополоскати рот водою.

- Не можна вживати сік тим, хто страждає від геморою і хронічних закрепів. При гастриті, ентериті і виразковій хворобі протипоказані гранатові кісточки.

- Вживати гранатову шкірку слід з особливою увагою, тому що крім корисних властивостей в шкірці є шкідливі речовини - ізопеллетіерін, пеллетіерін, алканоіди. Тому приймаючи аптечні препарати на основі шкірки граната або якісь саморобні порошки (настоянки, розчини) спочатку слід проконсультуватися з лікарем.

Зараз ви читаєте новину «Користь і шкода граната - що треба знати перед тим, як з'їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути