четвер, 29 грудня 2016 16:51

7 порад дієтолога про вживання спиртного на Новий рік

7 порад дієтолога про вживання спиртного на Новий рік
Фото: product-test

Якщо вживання великої кількості спиртного на Новий рік не уникнути, слід знати основні правила, як його треба пити.

Про це Gazeta.ua розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Вибирайте якісне шампанське

- Пийте шампанське, але бажано, щоб це було справжнє шампанське або ігристе вино. Читайте обов'язково етикетку. Тому що буває, що вина взагалі немає. Є цукор, є різноманітні підсолоджувачі, кислоти, барвники, але не вино. Тому спершу читайте етикетку. Купуйте все це в магазинах, не в підворотнях, не в незрозумілих точках. Тому що величезна кількість отруєнь алкогольними напоями саме завдяки тому, що алкогольні напої підроблені.

Не змішуйте різні види спиртного

- Якщо ви вже вирішили якийсь алкоголь вживати, не змішуйте різні джерела алкоголю. Якщо це зернового походження алкоголь, не змішуйте з ягідними. Якщо вже маєте якийсь градус, то не понижуйте цей градус.

Пам'ятайте про допустиму дозу

- З моєї точки зору лікаря-дієтолога, який має справу з багатьма хворими пацієнтами, в тому числі підшлункової залози, печінки, є певна допустима доза - це приблизно 10 мілілітрів етанолу в день. Для перерахунку на чоловічий організм це приблизно три допустимі дози. Це 75 мілілітрів горілки, 200 мілілітрів вина, 500 мілілітрів пива. Для жінок максимально допустима - це дві дози алкоголю. Приблизно 50 мілілітрів горілки 40%, 130 мілілітрів вина і 330 пива. Але це все залежить від людини. Ми всі дуже різні. У нас різний стан здоров'я. 5% алкоголю виводиться через шкіру, продукти розпаду алкоголю через дихання, легені. А всі інші відсотки - це печінка переробляє. Треба зменшити дозу, якщо в людини є якісь найменші порушення печінки. Є надмірна вага, навіть трошки, то можна до 100% говорити, що є проблеми з печінкою. Так зване ожиріння печінки - гепатоз. Це означає, що печінка не переробляє нормально продукти алкоголю. Може виникнути сп'яніння, детоксикація організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після ситного застілля варто на добу відмовитися від їжі

Підготуйте організм до алкоголю зранку

- Коли вживаєте алкоголь, бажано до цього підготувати організм. Якщо знаєте, що будете йти в місце, де буде алкоголь, вам дуже важко себе стримувати, краще запобігти, ніж лікувати наслідки. Протягом дня їжте. Дуже багато людей бігають, зайняті і все не їдять, відкладають на новорічну ніч. Можна вживати активоване вугілля, якісь сорбенти протягом дня. Пити чорний чай, каву, чай з лимоном. Продукти, які містять багато вітаміну С. Ягоди вживати, смородину, горобину чорноплідну. Вони зменшують проникність судин для токсичних речовин. Приблизно за 5 годин до святкування, якщо чітко знаєте, що там буде алкоголь, можете випити невеличку кількість алкоголю, щоб організмі не вироблявся фермент.

Перед застіллям ковтніть шматочок вершкового масла

- Коли сідаєте за стіл, ковтніть шматочок масла. Він буде обволікати слизову оболонку і таким чином буде засвоюватися. 5% алкоголю засвоюється в ротовій порожнині, 25% в шлунку і всі інші 70 % - наш кишечник. А це означає, що треба перед тим добре поїсти. Ця їжа має бути багата клітковиною - салати варені, свіжі овочі, білкова їжа, якась перед цим підготовка.

Не ставте поруч зі спиртним мінералку

- Якщо буде алкоголь, не ставте шипучі напої - ніякі мінеральні води. Вуглекислий газ сприяє тому, що організм швидше засвоюється спиртне. Солодкі напої взагалі не варто ставити на стіл. Цукор у поєднанні з жирною, м'ясною їжею викликає дуже сильне бродіння в кишечнику.

Не давайте спиртне дітям

- Зараз продається дитяче шампанське - кольорове, красиве. Для чого це? Діткам відкривають це шампанське і вони під дзвін фужерів, келихів зустрічають Новий рік. З 13-ти років діти вже долучаються до споживання алкоголю. І потім це все стає більш і більш частіше. Не робіть цього з дітьми. Україна є однією з країн, де найбільше в світі споживання алкоголю. В рік середньостатистичний українець споживає 15 літрів чистого алкоголю. І з них 60% - дуже міцні напої. 4 тисячі людей щороку гинуть через споживання алкогольних напоїв. Молодь від 18-ти до 25-ти років потрапляють у групу, яка споживає найбільше алкоголю. Є така статистика, що саме в Новорічну ніч дітей починають долучати до споживання алкоголю.

Як пити і їсти на Новий рік дивіться у відеоінтервю з дієтологом Борисом Скачко.

Зараз ви читаєте новину «7 порад дієтолога про вживання спиртного на Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути