пʼятниця, 24 лютого 2017 05:30

Комбікорм рятує свиней від авітамінозу

— Худобі потрібні вітаміни, щоб повноцінно розвиватися і не хворіти. Особ­ливо взимку. А на збалансованих кормах за півроку до 100 кілограмів може набрати, — розповідає 58-річний Олексій Матвійчук зі Сміли на Черкащині. Чоловік вирощує свиней. Годує їх комбікормом. Мовляв, так легше і дешевше.

— Свиня з двох кілограмів комбікорму кіло набере. На самих буряках ваги не матиме. Нині такий розмай тих спеціальних кормів — для підсвинків один, для свиноматок другий. Птиці — ще інший, коровам — із підвищеним умістом білка, щоб молоко жирніше було. Встигай тільки відслідковувати.

Сам такого не підмішаєш, навіть якщо постараєшся. Бо то спеціальне асорті зі всілякими поживними елементами — вітаміни, висівки круп, подрібнене зерно, соняшникове лушпиння, сухий жом, кісткове й рибне борошно, дріжджі, вапняк. Амінокислоти та речовини для покращення травлення й засвоєння харчу.

Сухі корми не псуються. Олексій двічі на день замішує їх у кашу з тертими буряками та вареною картоплею. Доливає трохи теплої води.

— Свині не з'їдять більше, ніж їм треба, — каже Матвійчук. — Головне, щоб вони не були аж надто голодні. Бо тоді можуть накинутися на їжу і буде морока з животами.

Курчата від комбікорму швидше ростуть.

— М'ясні курчата швидше ростуть, якщо годувати їх спеціальними кормами, — каже Тетяна Поліщук, 52 роки, з Полтави. — Від неякісних харчів починають хворіти. А комбікорми містять білки, протеїни, трав'яну муку, тваринний жир, цинк, мідь, інші мінерали. В окрему годівницю кладу пісок, гравій, трохи попелу.

Зараз ви читаєте новину «Комбікорм рятує свиней від авітамінозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути