Ексклюзиви
понеділок, 29 серпня 2016 00:55

Столична будівельна компанія відреставрує садибу Міхельсона
5

Садиба Міхельсона, вулиця Пушкінська, 35–37
Фото: ФОТО надане Компанією ”нерухомість столиці”
Бізнес-центр, вулиця Михайлівська, 7
Бізнес-центр ”Айсберг”, вулиця Жилянська, 73–79
Житловий комплекс ”Покровський посад”, вулиця Глибочицька, 32
Бізнес-центр ”Ренесанс”, вулиця Бульварно-Кудрявська, 24

Проектують житло підвищеного комфорту

Подих стародавнього Києва для жителів столиці починається із Золотих воріт, Володимирської гірки. Перетікає на Хрещатик, проникає в чарівні куточки Подолу, на Печерські пагорби, у парки, старовинні алеї та будинки, які мають що розповісти людям.

Багато безцінних пам'яток архітектури й історії нашого міста занепали чи втратили за сучасними будівельними проектами свій шарм та історичне обличчя. Час дикого капіталізму молодої України добивав те, що не "закатано" в монументальний бетон радянських часів.

Але, як і 200 років тому, серед киян знаходяться меценати, яких цікавлять не лише бухгалтерські розрахунки, а й душа чарівних вулиць столиці.

— Реставрація та відновлення, ­будівництво з відтворенням старовинних фасадів, збереження старовинного духу будівель — ця справа не завжди дає очікувані прибутки. Але у столиці є компанії, що хочуть зберегти та передати прекрасне минуле нащадкам, — каже директор товариства "Дім на Пушкінській" Микита Клименко. — Значний вклад у відтворення історичного середовища столиці вносять будівельні меценати. Вони повторюють вчинки попередників часів славнозвісного Міхельсона, який звів комплекс вишуканих будинків поблизу Хрещатика.

Одним із таких меценатів є компанія "Нерухомість столиці". Крім бізнес- та житлових проектів, має близько десяти відновлених, реставрованих, реконструйованих і новозбудованих комплексів, що є нерухомими пам'ятками архітектури чи виконані з відтворенням історичних фасадів стародавнього міста.

— Компанія НЕСТ сформувалася на ринку столичної забудови як фахова у сфері відтворення стародавньої архітектури і створення об'єктів у стилі неоренесансу, — каже радник генерального директора Вікторія Яковлєва. — Заснована 1997 року компанія спочатку інвестувала у споруди XIX століття, згодом презентувала в реконструйованих будівлях, класичних зовні, сучасні всередині бізнес-центри. Зберігаючи стилістику історичної забудови, характерної для вулиць Михайлівської, Жилянської, Димитрова, Саксаганського та Інститутської, запропонувала зручні планування з урахуванням вимог робочого простору.

2003-го компанія НЕСТ розпочала реконструкцію будівлі на вул. Бульварно-Кудрявській. За три роки реставраційно-будівельних робіт їй повернули колишні шарм і молодість.

— 2004 рік ознаменувався для НЕСТ початком будівництва бізнес-центру "Айсберг", — каже Вікторія. — На ринок житлової нерухомості Компанія НЕСТ вийшла 2005-го. Зручні планування, розвинута внутрішня інфраструктура та до найменших деталей продумана концепція — ось три кити, на яких базується успіх компанії в цій сфері. Завершення будівництва житлових комплексів "Времена года" та "Изумрудный" значним чином вплинули на подальшу діяльність компанії, оскільки квартири в них майже повністю розпродали за короткий проміжок часу. Це дало можливість рухатися далі.

У цей же період компанія НЕСТ завершила будівництво житлового комплексу "Покровський посад" у вже добре знайомому класичному неоренесансі. Неперевершені стилістичні рішення фасадів заворожують перехожих і стали справжньою прикрасою Подолу.

— За час свого існування та стабільної репутації на ринку компанія збудувала понад 310 тисяч "квадратів" житла, де мешкають більш ніж 6 000 киян. Але побудова комплексів у стилі неоренесансу відрізняється від звичайного будівництва. Це набагато дорожче та потребує меценатства, — каже Іван Верещака, керівник проекту. — Тому нещодавно компанія вирішила продовжити свою діяльність на ринку житлової нерухомості з використанням історичних архітектурних стилів та інвестувала у відновлення стародавнього архітектурного ансамблю Києва — кілька будівель ХІХ століття у центрі столиці. Це будинки на вул. Пушкінській, №№35а, 35б, 37а, 37б відомі як пам'ятка архітектури садиба Міхельсона. Їх реставрують та укріплюють.

Уже розробили проектну документацію. Історичну садибу Міхельсона реставрують зі збереженням та відновленням усіх елементів історичного фасаду та повернуть їй своє первісне призначення — житло підвищеного комфо­рту. Тому такі складні архітектурні завдання комплексу будівель садиби Міхельсона виконує творча майстерня заслуженого архітектора України Юрія Лосицького. Його команда відреставрувала чимало пам'яток архітектури — справжніх шедеврів. Зокрема, на вул. Володимирській. А також відтворила зруйновані культові споруди, що стали окрасою Києва — Михайлівський Золотоверхий та церкву Миколи Спасителя на воді.

— У відреставрованих будинках замінять комунікації та інженерні мережі. У дворі садиби й на прибудинковій території з'являться зелені зони, висадять дерева, облаштують зони відпочинку та дитмайданчики, — каже Олександр Трифонов, керівник групи управління проектом.

У новому сучасному житловому будинку, що зведуть неподалік садиби з відтворенням стилю історико-культурного середовища кварталу, запрацює заклад дитячої дошкільної освіти.

— Також спеціалісти компанії поцікавилися думкою мешканців розташованих неподалік будинків щодо інфраструктури. Люди розповіли про зелену зону, місця для паркування авто та для організації дитячого дозвілля, — додає Олександр Трифонов. — Проект реставрації садиби Міхельсона є унікальний із точки зору збереження історико-культурного середовища історичної частини міста в поєднанні з сучасними технологіями. Сьогодні реставраційні завдання на будинки садиби Міхельсона відпрацьовані й погоджені відповідними державними органами. Отже, в добрий час, час відновлення історичної краси.

Зараз ви читаєте новину «Столична будівельна компанія відреставрує садибу Міхельсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути