середа, 22 лютого 2012 09:07
Михайло Гончар
Михайло Гончар
Директор енергетичних програм центру "Номос"

Україна платитиме $250 за газ, коли усім керуватиме монополіст з Росії

Російське міністерство енергетики передало українській стороні новий проект газового договору. В ньому пропонує зниження ціни газу на 10% за умови збереження обсягів його закупівлі.

Якщо російська сторона пропонує купити дешевший газ, але в більшому обсязі, то фінансове становище "Нафтогазу" це ніяк не полегшить. Українська сторона може виходити з цифри 33,5 мільярда кубічних метрів на рік, російська — 52 мільярди. Такі підходи навряд чи є адекватними для нас. Логіка росіян полягає в тому, щоби зберегти і навіть збільшити той обсяг виручки з газу, який надходив в Україну торік. Для нас значною була б знижка не 10%, а втричі більша за умови обсягів закупівлі до 33,5 мільярда "кубів".

"Газпром" декларував готовність піти на суттєву знижку ціни на газ в обмін на створення спільного підприємства з управління газотранспортною системою, в якому половина належала б йому. Така схема не убезпечить Україну від подальшої експансії. Жадану ціну 250 доларів за 1000 кубометрів ми отримаємо тільки тоді, коли всім заправлятиме російський монополіст.

Екстремальний період газових переговорів у грудні минулого року збігся в часі з початком кадрових ротацій в українському уряді. Це побічно підтверджує версію, що газове регулювання розглядають у широкому пакеті, а під час переговорів сторони порушують питання, які виходять за галузеві рамки. Про це свідчить і те, що енергетичні питання з нашими урядовцями цього тижня обговорював голова Держдуми Сергій Наришкін — чиновник, який не належить до середовища російського газового менеджменту.

Можливо, у цьому пакеті є деякі кадрові вподобання Росії, а українська сторона у такий спосіб намагається підлеститися. Хоча це межує з втручанням у наші внутрішні справи.

Зараз ви читаєте новину «Україна платитиме $250 за газ, коли усім керуватиме монополіст з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути